Belföld

Amikor az áldozatból lesz a bűnbak

Felmérések szerint egy nő a harmincötödik pofon után kezd segítséget keresni. Van, aki akkor sem és van, aki persze akkor szembesül vele, hogy nem kap elég segítséget.

Halász Pálma szerint a családon belüli erőszak szabályozása rossz. A 2009-es távoltartási törvény kevés. A kétgyerekes anyuka ezért úgy döntött, megváltoztatja a szabályokat. Aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi kategória és ezzel büntethető legyen.


Halász Pálma világos jogi helyzetet szeretne. Fotó: Berecz Valter

Önnek van személyes érintettsége?

Nem nyilatkozhatok róla, mert folyamatban lévő ügyről nem tudok nyilatkozni.

De mondhatjuk, hogy áldozat?

Hát, nem elkövető. Ha az lennék, akkor nem jogszabályt akarnék gyúrni rá, hanem más módon oldanám meg.

Úgy döntött, hogy megpróbálja megváltoztatni ezt az egész rendszert és valahogy elérni, hogy a parlament törvényt alkosson a családon belüli erőszak ellen. 2010-ben is megpróbált összegyűjteni 50 ezer aláírást, akkor nem sikerült.

Én sikeresnek tartom azt az akciót, 49 305 aláírás jött össze. Nem tudtuk áttörni a médiagátat. Akkor egy hónapig a média nem volt hajlandó tudomást venni és hírértéknek kezelni, hogy egy szőke magyar nő elindult ezen az úton. Ez nem szokás.

Ebből tanult most, és azt gondolta, hogy legyenek celebek?

Én boldog vagyok, hogy Jaksity Kata vagy Palácsik Timi mellém állt. De mondhatnám Andy Vajnát vagy Ördög Nórit is. Persze én bementem a Parlamentbe is. Három frakció teljes fegyelemmel aláírta az ívet: LMP, MSZP, Jobbik. De beszéltem a Fidesz nőtagozatának vezetőjével, Ékés Ilonával is. Meghívtak egy ülésre.

Tehát azt mondja, hogy az ellenkézi pártok igent mondtak, a kormánypártokkal pedig még egyeztet. Akkor minek az aláírásgyűjtés?

Azért, mert ez az 50 ezer aláírás a társadalmi akaratot tükrözi. És azt is jelenti, hogy három hónapon belül köteles napirendre tűzni a parlament a kérdést. Van törvényjavaslatunk is. Van szövegtervezetünk is. Megnéztük a környező országokban, hogy hogyan szabályozzák ezt a kérdést, és nyilván nem akarjuk a spanyolviaszt feltalálni, mert a környező országok gyerekbetegségeit már ezek a törvények végigélték.


“Szeretném végigkövetni a folyamatot”.  Fotó: Berecz Valter

De közben  van, aki azt mondja, hogy a Btk. tökéletesen szabályozza ezt a kérést.

Aki ilyet mond, az a Btk.-ban csak a fizikai attrocitásokra vonatkozóan gondolkodik. De a családon belüli erőszak nemcsak fizikai formában jelenik meg. Az már egy stáció. Ezt egy nagyon hosszú lelki terror előzi meg, ami fokozódik gazdasági zsarolással, gazdasági függőségben tartással.

Ha sikerül minden: összejön a sok aláírás – úgy tűnik össze fog jönni – hátradől és azt mondja, hogy sikerült?

Nem, ez csak az első lépése a történetnek. Utána szeretném végigkövetni a folyamatot. Szeretnék egy kerekasztalt. Legyen minden pártból szakember. Csináljunk egy jó, használható törvényt.

Mennyi idő lesz, amíg ez sikerül?

Remélem elég rövid. Romániában ezt a törvény az államfő március 8-án “ajándékba adta” a nőknek, mert azt mondta, hogy “aki virággal nem közeledik a nőhöz, az más, durva atrocitással ne közeledjen, szankció nélkül”. Itthon ez magánügy. Besöpörjük a szőnyeg alá és spongyát rá. Az asszony verve, a pénz számolva – ez a szokás. Nálunk, ha valaki segítséget kér, annak azt mondják, oldja meg, magánügy. Biztos a nő a hibás. Miért ment hozzá, miért szült gyereket. Ha ugyanilyen típusú, idegenek közötti bűncselekményről van szó, ami az utcán történik, eszébe se jut senkinek, egy rendőrnek se megkérdőjelezni, hogy maga miért azon az úton ment, nem mehetett volna egy másikon, és akkor nem így történik. Miért így fordította a fejét, miért ott vitte a pénztárcáját. Itt viszont megfordul az egész. Ez az egyetlen bűncselekmény típus, ahol nem az elkövetőt, hanem az áldozatot kezdik hibáztatni, törvény nem lévén. Amikor elkezdtem jogi tanulmányaimat rájöttem, hogy ha nincs törvény, nincs bűncselekmény. Ha nincs bűncselekmény, nincs büntethetőség, mindent szabad, ami nem tilos. Zavarosban halászunk. Definiálatlan a történet. Szó szerint mondom: fogalmuk sincs róla.


Palácsik Tímeát is bántották. Fotó: Berecz Valter

A hétvégén még bárki aláírhatja az ívet a Cinema City Allee, Cinema City Aréna Plaza, Cinema City Mammut 1 és Mammut 2, Cinema City Westend City Center mozik előtt. A leadási határidő április 28. Halász Pálma azt mondja, ha ilyen ütemben jönnek az emberek, mint a napokban, akkor nem lesz baj. Idén sikerülhet összeszedni 50 ezer aláírást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik