Belföld

A 13. kerület nem adja az iskoláit

iskolás (iskolás)
iskolás (iskolás)

Újraindul a tiltakozás az iskolák államosításával szemben. A XIII. kerületi továbbra is szeretné fenntartani az iskoláit, és tiltakozásra biztatja a többi önkormányzatot is.

A 13. kerületi önkormányzata szeptember 6-i ülésén kinyilvánította szándékát a jelenleg önkormányzati fenntartású általános iskolák és gimnáziumok további fenntartására. Az erről szóló sajtóanyag szerint a képviselőtestület sajnálattal állapította meg, hogy a törvény nem helyi közügyként kezeli a közoktatást.

Úgy vélik, a „közszolgálat” jegyében elrendelt, mindenre kiterjedő állami felügyelet sértő az önkormányzatiságra, a helyi autonómiára, veszélyezteti az elért helyi eredményeket és a meglévő értékeket. A szocialista vezetésű kerület szerint a lakosságnak nyújtott minőségi helyi szolgáltatások megkérdőjelezésével és elvételével a kormányzat a helyi adottságokat és igényeket a legjobban ismerő önkormányzatokat a számlákat kifizető gondnoki pozícióba fokozza le. A kerület iskoláiba 4600 általános iskolás és 1850 gimnazista jár.

Tóth József polgármester egyúttal felhívással fordult a polgármester kollégákhoz. „Amennyiben a település a gyermekek jövőjéért aggódik, az oktatást és nevelést helyi közügynek tekinti, felelősen gondolkodó polgármesterként csatlakozzon a XIII. kerületi kezdeményezéshez, juttassa el hozzá szándékát, véleményét, gondolatait” – írja.

Emellett levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterhez is, melyben tájékoztatta a képviselőtestület döntéséről. Megfontolását és mérlegelését javasolta, hogy az iskolák továbbra is az önkormányzatok fenntartásában maradhassanak.

A köznevelési törvény szerint január 1-jével az óvodákat kivéve minden közoktatási intézmény állami fenntartásba kerül, a 3000-nél nagyobb lélekszámú települések (kerületek) csak az iskolák működtetéséért felelnek majd. A törvény elfogadását megelőző vitában is elhangzottak a fenti érvek, több kormánypárti polgármester (leghangosabban Pokorni Zoltán) is felhívta a figyelmet, ám végül a kormány és a parlament – az iskolák közötti valóban meglévő óriási különbségek kiegyenlítésének indokával – lesöpörte ezeket a hangokat az asztalról, és a totális államosítás mellett döntött.

„Nem eső után köpönyeg ez az elképzelés?” – tettük fel a kérdést Holopné Schramek Kornélia, 13. kerületi alpolgármesternek. Mint mondta, „a remény hal meg utoljára”, a tavaly decemberben elfogadott köznevelési törvényt már többször módosították, talán még nem késő, hogy újra megtegyék. A kerület mindenestre begyűjti a – reményei szerint – számos helyről megküldött testületi állásfoglalásokat, tiltakozásokat, amit eljuttatnak sorban a humánminiszterhez.

Azt remélik, hogy Balog Zoltán és a kormány belátja, hogy ahol az önkormányzatok jó gazdái voltak eddig is az iskoláiknak, továbbra is azok lennének, és nem veszik el tőlük a fenntartási felelősséget. Ez, mint Holopné elmondta, a 13. kerületben látványos oktatási színvonalesést jelentene, hiszen az eddigi kerület által biztosított többlettámogatásokból megvalósuló programok, előkészítők, szakkörök, sportolási lehetőségek rögtön megszűnnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik