Belföld

Elfogadták a trafiktörvényt

Cigaretták (cigaretta, )
Cigaretták (cigaretta, )

Csak dohányboltban árulható cigaretta a jövő év második felétől.

Állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől. Az Országgyűlés fideszes javaslatra – 244 igen szavazattal, 36 nem ellenében, 26 tartózkodás mellett – hagyta jóvá a jogszabályt, amely szerint jövő év közepétől csak koncessziós szerződés alapján működő kereskedők (egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok) árulhatnak cigarettát. A dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni.

A pályázatokat az összes magyarországi településen kiírják. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, a népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet üzemeltetni úgy, hogy kétezer lakosonként további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogot húsz évre lehet elnyerni, de a korábbi tervekkel szemben nem lesz örökölhető.

A törvény a kétezresnél kisebb településeken kivételesen lehetővé teszi, hogy ne dohányboltban, hanem más üzletben, de elkülönített helyen áruljanak dohánytermékeket. Ha a pályázat eredménytelen, akkor a dohányárut egy százszázalékos állami tulajdonban lévő nonprofit részvénytársaság kínálhatja, akár mozgóboltban is.

A trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol, a korábbi 5-6 ezer helyett, de ez még így is jóval kevesebb, mint a jelenlegi 40 ezer körüli eladóhely. A cigarettakereskedelem átalakítása nem kis üzlet. Az éves szinten mintegy 300 milliárd forint forgalmú legális piacon alaposan átalakulhatnak az erőviszonyok. Korábban – lapértesülés szerint – a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy számolt, hogy 600 millió szál legális dohánytermék eshet ki a forgalomból, vagyis 5 százalékkal zsugorodik a piac.

A kereskedelem lesz az egyik vesztese a dohánytermékek árusítását monopolizáló trafiktörvénynek. Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet. A GfK számításai szerint országosan a jelenleg dohányterméket forgalmazó kisboltok közül 2500-3500 bezárhat, a 13 ezer megszűnő értékesítési helyből legvalószínűbben a független, legkisebb alapterületű boltok szűnnek meg. Átlag 2 fővel számolva ez minimum 5000-10 000 ember munkahelyének törlését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik