Belföld

Uniós pénzből vennénk az új metrókocsikat

alstom metró (alstom, m2, metró, bkv, )
alstom metró (alstom, m2, metró, bkv, )

A főpolgármester korábban már jelezte, hogy uniós pénzből valósulhat meg a főváros négy nagy közlekedési projektje. A kormány most arról döntött, hogy a metrókocsik cseréjét is ilyen forrásból fedeznék.

Pénteken állították forgalomba a 2-es metrón az első új Alstom-szerelvényt, amit további 22 követhet, összesen 150 millió euróért. Négy kocsi már Magyarországon van, a többit azután hoznák be. Az új kocsik üzembe állításával párhuzamosan pedig a régieket kivonnák a forgalomból.

A kormány pénteken döntött arról is, hogy a kocsicserét részben uniós forrásból oldanák meg. Hogy ezt meg lehessen tenni, felhatalmazták a fejlesztési minisztert, tárgyaljon az Európai Bizottsággal arról, hogy a közlekedésfejlesztési programba bekerülhessen a szerelvénycsere. Ha sikerül elintézni a dolgot, az több oldalról is előnyös lehet. Újabb uniós forrást tudnánk lehívni, amiből eddig nem állunk túl fényesen. S a kocsik vásárlása is kevésbé terhelné meg a költségvetést.

Tarlós István korábban azt jelentette be, hogy 2014-ig négy kiemelt közlekedési projektet készítenének elő Budapesten, amelyeknél nyolcvan százalékban szintén uniós pénzeket vennének igénybe. A megújulás része lenne a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztése. A kisföldalattit korszerűsítenék és esetlegesen meghosszabbítanák. Összekötnék a 2-es metrót a gödöllői HÉV-vel, utóbbit fel is újítanák. S az észak-déli regionális gyorsvasút déli ágát meghosszabbítanák az Astoriáig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik