Belföld

Orbán lelabancpártozta az LMP-t

A miniszterelnök hétfőn azt mondta a parlamentben, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelései megegyeznek a négy évvel ezelőttivel. Az LMP-t idegenek kiszolgálójának, labancpártnak tartja.

„Biztosak lehetnek benne, hogy az IMF ma pontosan azt követeli tőlünk, mint amit önöktől követelt” – mondta a szocialisták padsora felé fordulva Orbán Viktor a napirend előtti felszólalására érkező reakciókra válaszul. Hozzátette: a valutaalap ugyanúgy a költségvetési kiadások visszafogását várja el, mint négy évvel ezelőtt, és „követeli azt a hatszázmilliárdos – most a számok mások ugyan – nagy pénzügyi csomagot, amit önök az IMF-hitelből a bankoknak átadtak”.

Orbán ugyanakkor elzárkózott az IMF-dokumentumok nyilvánosságra hozatalától, mondván, nem ad ki olyan dokumentumot, amit nem a kormány írt.

Jávor Benedeknek, az LMP frakcióvezetőjének válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az ellenzéki párt „nem játszik tiszta lapokkal”, amikor arról beszél, hogy korrupció van egyes közbeszerzéseknél. Szerinte az LMP ahelyett, hogy az igazságszolgáltatáshoz fordulna, politikai hecckampányt folytat, „aminek egyetlen haszonélvezője van: a külföldiek”. „Mondhatnak, amit akarnak, mindannyian tudjuk: önök mögött a külföldiek vannak, ki akarják szorítani a magyarokat, hogy a külföldiek elvihessék a közbeszerzéseket. (…) Ezért mi csak labancpártnak tartjuk önöket” – mondta.

A kormányfő kitért arra is, hogy elutasítják a Jobbiknak a műveltségi cenzus bevezetésére vonatkozó javaslatát.

A kormányfő napirend előtti felszólalásáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik