Belföld

1,5 milliárdból újulnak meg mellékutak Győr megyében

Nyúl, Ménfőcsanak, Győrújbarát, Pápa és Szilsárkány térségében egy-egy útszakasz már katasztrofális állapotban van.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 192, összesen 1265 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújítását végezte. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 104 milliárd forint, ebből a Nyugat-dunántúli Régióban 7,16 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

A projekt keretében megújul a 8311 jelű Nyúl-Ménfőcsanak összekötő út 2,9 kilométeres és a 8408 jelű Pápa-Szilsárkány összekötő út 3,2 kilométeres szakasza. A 8311 jelű út felújítandó szakasza Győrújbarát és Ménfőcsanak településeken halad, végig belterületen. A jelenlegi, változó szélességek helyett a burkolat és a padka szélessége egységes lesz, helyenként szélesítéssel. A meglévő burkolatot megerősíti a kivitelező. A beruházással megszűnik a burkolatszél töredezettsége, a buszmegállók átépítésével csökkenni fog a balesetveszély, ezenkívül a vízelvezető rendszer rekonstrukciójával az út élettartama is növekszik – írja közleményében a Magyar Közút Zrt.

A 8408 jelű út esetében a felújítás a veszprémi megyehatártól indul, külterületen zajlik, csak az utolsó 139 méter esik Szany belterületére. Az út állapota erősen leromlott, repedezett, a burkolat sok helyen megsüllyedt. Az ártéri töltés elégtelensége miatt töltésépítést is tartalmaznak a felújítási munkálatok. A burkolat erősítése mellett padka- és árokrendezést, valamint a vízelvezetés javítását is elvégzik a szakemberek. A beruházás emellett érinteni fogja a „Szanyi Rába ártéri híd”-at is, amely a projekt keretében teljesen megújul.

Az útszakasz felújítását a közbeszerzési eljárás során kiválasztott Közép-Nyugat ROP 2013 Konzorcium végezheti el, összesen csaknem bruttó 1,45 milliárd forintos európai uniós forrásból. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik