Belföld

Nem kértek a veszprémiek a Magyar Élet Menetéből

Morvai Krisztina (morvai krisztina, )
Morvai Krisztina (morvai krisztina, )

Magyar Élet Menete névvel rendezett felvonulást szombaton Veszprémben a Jobbik. Az eseményen Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője is beszédet mondott. Délelőtt 12 szervezet félpályás útzárral tiltakozott a rendezvény ellen.

Morvai Krisztina szerint harmadik világbeli országgá lettünk

A Jobbik európai parlamenti képviselője szombaton Veszprémben, a párt által szervezett Magyar Élet Menete című rendezvényen példaként említette, hogy a legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció. Az is tipikus harmadik világbeli jelenség, hogy nincs önálló gazdaságunk, tömeges a bűnözés, elhatalmasodik a korrupció, hogy a közpénzek, termőföldek elosztása átláthatatlanul történik, és a politikai elit büntetlen maradhat a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése ellenére is – mondta Morvai Krisztina.

Az EP-képviselő a beszédét azzal zárta: a látszat és valóság különbsége miatt mennek utcára; nem akarnak részesei lenni a színjátéknak.

A Jobbik rendezvénye előtt pár perccel az út túloldalán antifasiszta fiatalok jelentek meg, kezükben egy antifasiszta szimbólumos zászlóval, és szóváltásba keveredtek a Jobbik rendezvényére érkezőkkel. A rendőrség néhány perc alatt az antifasiszta fiatalokat az út széléről a közeli lakótelepre terelte.

Vona: Azért tüntetünk, mert szeretnénk életben maradni

Morvai Krisztina beszéde után a mintegy 150 ember végigvonult Veszprém belvárosán, majd megállt az MKB Veszprém 2009-ben meggyilkolt román kézilabdázója, Marian Cozma emlékére állított táblánál. Később az Óváros térre vonultak, ahol Vona Gábor pártelnök beszédében kijelentette: a Jobbikot rasszistáknak tartják, holott “sajátunkként, magyarként szerettük Marian Cozmát, szerettük ezt a román sportolót, mert ő ebben az országban értéket teremtett”.

Szerinte a magyar igazságszolgáltatás csődjére mutat rá, hogy ezek a gyilkosok nem kapták meg mind a mai napig azt a büntetést, amit megérdemelnének.

“Azért tüntetünk, mert szeretnénk életben maradni” – indokolta a Magyar Élet Menetét a pártelnök. A lét minimális feltételéhez szerinte az államnak megfelelő egészségügyet, munkalehetőséget és biztonságot kellene biztosítania, de ezek a feltételek ma nem teljesülnek.

Azért nincs elszámoltatás Magyarországon, mert a Fidesz nem akarja magát elszámoltatni”; “az elmúlt huszonkét év örök és gyomorforgató alkuja a háttérben, hogy a Fidesz és az MSZP és nagypolitikai oldalak a háttérben a lopásról, a korrupcióról mindig szépen megegyeznek” – zárta beszédét Vona Gábor.

Nem várták tárt karokkal az ellenzéki párt tüntetőit

A Jobbik tüntetése előtt Veszprém megyei szervezetek, közöttük pártok képviselői félpályás útlezárással tiltakoztak a városba vezető utak mentén a megyeszékhelyre meghirdetett rendezvény ellen. A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg. A szervezet – saját meghatározása szerint – “egy civil összefogás, mely városukat szerető, annak nyugalmát és békéjét féltő, demokratikus gondolkodású magyar emberek mozgalma”. A forgalomlassító demonstráció kezdetén a szervezet szóvivője, Nagy Imre elmondta: az útlezárással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy “Veszprém nem kér a Jobbik meneteléséből, nem kér a megfélemlítésből, a betiltott egyenruhásokból, a paramilitáris szervezetekből, a békétlenkedésből”. Szerintük a Magyar Élet Menete elnevezés “burkolt zsidózás”. Megjegyezte: Veszprém békés város, ahol a véleménykülönbségeket párbeszéd útján mindig el tudták rendezni, nem kellett máshonnan embereket idevezényelni, hogy nyomatékot adjanak a véleményüknek.

A Veszprémbe vezető hét út mentén 200 gépjárművel mintegy 400 demonstráló lassította a forgalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik