Belföld

Az ellenzék szerint Orbán az IMF-re keni a megszorításokat

Korózs Lajos (korózs lajos,)
Korózs Lajos (korózs lajos,)

Nem a valutaalap követeléseit, hanem a kormányfő valódi szándékait tükrözi az a lista, amelyet a Magyar Nemzet a megállapodás feltételeiként ismertetett – állítja az MSZP elnökségi tagja.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este a sárvári frakcióülésen kaptak tájékoztatást a feltételekről. Ezek között szerepel például a nyugdíjcsökkentés, a nyugdíjkorhatár-emelés, a családipótlék-csökkentés, a személyijövedelemadó-emelés.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy létezik ez a lista, ezeket az intézkedéseket Orbán Viktor akarja megtenni, és az IMF-re akarja kenni. Arra a többszöri újságírói kérdésre, hogy mire alapozza ezt, úgy felelt: ha tényleg létezik, valaki mutassa meg ezt a listát, bizonyítsa, hogy „nem csak Orbán Viktor fejében létezik ez a sillabusz”.

Az MSZP-s politikus ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a megszorítások a nyugdíjak csökkentésével már elkezdődtek, miután a kormány szociális ellátássá alakította a korhatár előtti nyugdíjakat, megadóztatta a szolgálati nyugdíjakat és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatáról döntött.

A kormányfő egyébként csütörtökön délután bejelentette: „ezen az áron, így nem” kell az IMF és az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagja. Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább.

LMP: átverés lehet

Az LMP egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy a valódi feltételek jelentek meg a sajtóban és azokat “nem csupán a közvélemény átverésére dobta be a miniszterelnök” – közölte a párt országgyűlési képviselője. Vágó Gábor hozzátette: a kérdésben tisztán kellene látni, de számukra úgy tűnik, hogy a Fidesz “az IMF-re akarja rákenni a gazdaságpolitikájának kudarcát”.

Úgy látja: gazdaságpolitikai fordulatra és kiigazításra van szükség, de annak a politikai árát a Fidesznek kell megfizetnie.

Jobbik: a bankok is fizessenek!

A Jobbik tiltakozik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kért megszorító intézkedések ellen, s azt követeli, a bankszféra vegye ki a részét a magyar közteherviselésből – mondta a párt frakcióvezető-helyettese.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kormány eddig az IMF-megállapodás pozitív oldalairól beszélt, most jön a feketeleves – fogalmazott Volner János a párt balatonfüredi frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik