Belföld

Siófokon a Kossuth térről elvitt Károlyi-szobor

Károlyi-szobor (károlyi-szobor, )
Károlyi-szobor (károlyi-szobor, )

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészkívánsága szerint szülővárosába került a Károlyi-szobor a Parlament közeléből, a pontos helyét is ő választotta ki.

Szerdán felállították Siófokon a fővárosi Kossuth térről elszállított Károlyi-szobrot – értesült a Sonline.hu. “A politikai vitáktól elhíresült alkotásnak nem terveznek avatót, a megérkezését sem kísérte csinnadratta” – fogalmazott a hírportál, amely úgy tudja: a tulajdonos fővárosi közgyűlés és a siófoki önkormányzat haszonkölcsön-szerződésbe foglalta az alkotás elköltöztetését.

A siófoki képviselő-testület korábban kinyilvánította, hogy a szobor “nem egy hősi emlékmű, hanem egy hús-vér embert ábrázoló művészeti alkotás, amelyet meg kell őrizni”, s nem értenek egyet azokkal, akik “befogadásába ideológiai üzenetet magyaráznak bele” – írta a sonline.hu.

A Fővárosi Közgyűlés március 26-i ülésén adta meg a tulajdonosi hozzájárulást az emlékmű ideiglenes elbontásához, majd az érvényes engedélyek birtokában a szobor Siófokon történő felállításához. Az alkotást március 29-én szállították el a Kossuth térről.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A szobor a fővárosi önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerint az értéke 22,6 millió forint.

A sonline.hu-nak Varga Imre elmondta: amellett, hogy kívánsága szerint szülővárosába került a Károlyi-szobor a Parlament közeléből, a pontos helyét is ő választotta ki. Először a vasútállomás előtti Millennium-park került szóba, de az alkotó úgy vélte: ott nagyon centrális, hangsúlyos lett volna, “technikai és politikai okokból sem lett volna szerencsés”. Végül egy széplaki térben állapodtak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik