Belföld

Befogadná a Károlyi-szobrot Angyalföld

A kerület szocialista polgármestere levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, hogy a főváros adja át a XIII. kerületnek Magyarország első köztársasági elnökének szobrát.

Tóth József polgármester jelezte: az alkotásnak méltó helye lenne a kerületben. Amint arról beszámoltunk, a Károlyi-szobrot ma hajnalban szállították el a Kossuth tér felújítása miatt, az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte.

A szobrot Siófok is befogadná, erről a város képviselő-testülete február 23-án már elvi döntést hozott, az elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén megadta a tulajdonosi hozzájárulást az emlékmű ideiglenes elbontásához, majd az érvényes engedélyek birtokában a Siófokon történő felállításához. A határozat szerint a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést kell kötnie a térítésmentes átadásról.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A szobor a fővárosi önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerint az értéke 22,6 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik