Belföld

Újabb fideszes roham az esztergomi polgármester ellen

Tétényi Éva hamis állításokkal akarta új adósságrendezési eljárás indítására kérni a város képviselő-testületét, ezért kell mennie – állítja a Fidesz helyi frakciója.

A szervezet szerint a polgármester a Reneszánsz Zrt.-vel szemben fennálló, 90 napon túli tartozásra hivatkozva akart új adósságrendezési eljárást indítani, pedig a társaság belement volna abba, hogy a város részletekben fizessen, Tétényi Éva azonban ezzel nem volt hajlandó foglalkozni.

„A polgármester számára a valós munkavégzésnél fontosabbnak tűnik folyamatos szereplési kényszerének kiélése, ezért frakciónk felszólítja őt, hogy a város működésének érdekében mondjon le polgármesteri megbízatásáról!” – olvasható a Fidesz esztergomi képviselő-csoportjának közleményében.

Tétényi Éva szerint a 90 napon túli, lejárt tartozások esetén a polgármesternek kötelező az adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezni, melyről a testület dönthet. Az, hogy a társaság visszavonta a fizetési meghagyást, csupán annyit jelent, hogy nem inkasszóval jut a pénzéhez, de maga a tartozás és ezzel az adósságrendezési eljárás feltételei továbbra is fennállnak.

A polgármester közölte, azon túl, hogy pénz nincs a kifizetésre, jogcím sincs rá. A Déli Kanonoksor épületegyüttesén végzett munkák kifizetéséhez szükséges határozatok április óta hét alkalommal kerültek a testület elé, azonban a többségi Fidesz-frakció minden alkalommal vita nélkül levette a kérdést a napirendről. Legközelebb a szeptember 6-i ülésen tárgyalhatnak újra az ügyről – jegyezte meg Tétényi.

Esztergomnak filléres gondjai vannak, gyakorlatilag a szakadék szélére került: a polgármester szerint szeptember 30-án fizetésképtelenné válhat a város, ha nem kap állami segítséget. Mindeközben állóháború zajlik a polgármester és a képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakció ­­­között, folyamatosan torpedózzák egymást a felek.

Marad az inkasszó

A hatályos törvényi rendelkezés alapján a nemzetgazdasági miniszternek nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze az Esztergommal szembeni inkasszót – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Az állam 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Esztergom képviselő-testülete pénteken egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben az állami inkasszó felfüggesztését kérik a nemzetgazdasági minisztertől, miután a város a fizetésképtelenség szélén áll, a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével azonban elérhető, hogy a város alapszinten működjön, és végrehajthassa az adósságrendezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik