Belföld

Szakadék szélén egyensúlyoz Esztergom

tétényi éva (tétényi éva)
tétényi éva (tétényi éva)

Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember 30-án, ha a város nem kap állami segítséget, a Fidesz-frakció eddig mégsem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a település jövőjéről – közölte pénteken Tétényi Éva. A polgármester arra reagálva beszélt erről, hogy a testület többségét adó frakció távolmaradt az általa csütörtökre összehívott egyeztetésről.

„Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadás áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz” – számolt be a város helyzetéről közleményben Tétényi Éva.

A csütörtöki egyeztetésre a polgármester várta a képviselő-testület tagjain kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. A megbeszélésen azonban a polgármesteren kívül egyetlen képviselő sem jelent meg. Ott volt viszont több civil és a Jobbik esztergomi elnöke – aki nem önkormányzati képviselő.

A Fidesz-frakció csütörtöki közleményében azt írta, arra kérték a polgármestert, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester szerintük megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a kormányhivatalhoz fordulnak jogorvoslatért.

A polgármester „olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet (…) Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja” – írta a Fidesz-frakció. Szerintük a polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásnak még két százaléka sem volt esedékes, és több megoldás lett volna a probléma kiküszöbölésére.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. „Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, az azonban aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek” – mondta.

Az MTI úgy tudja, a város számlavezető bankja addig nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igényléséről és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről.

Tétényi Éva jövő keddre rendkívüli ülést hívott össze, ahol „az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, vagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre” – írta közleményében a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik