Belföld

Orbán hidegvérűen a baltás gyilkosról

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

Magyarország - ahogy eddig - a jövőben is a nemzetközi jogi eljárásrendet követi az azeri kiadatási ügyben - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor nem tulajdonít különösebb jelentőséget a kialakult vitának. “Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul” – közölte hétfőn Budapesten, a közszolgálati egyetem tanévnyitójáról távozóban. A kormányfő arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, azt válaszolta: “Ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan.”

Mint mondta: a kormány nem tervez semmilyen további lépést, “mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen”. Magyarország mindenkivel jó viszonyra törekszik, tiszteli a tőle különböző országokat, “megadjuk a tiszteletet, éppen ezért mindig a nemzetközi jog szabályainak betartása mellett fogunk eljárni a jövőben is, ugyanezt fogjuk cselekedni a jövőben is hasonló esetek esetén” – tette hozzá. Az örmény-magyar kapcsolatot firtató felvetésre reagálva Orbán Viktor hangsúlyozta: “Tiszteljük az örményeket, és reméljük, hogy jó viszonyt ápolhatunk velük a következő évtizedekben is.”

Előzőleg Szijjártó Péter azt mondta: túldramatizálja a világ az azeri ügyet. Jogszerű volt a kiadatási eljárás, ezért Magyarországnak nincs félnivalója – tette hozzá több tévés műsorban a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Szijjártó a sokak által rebesgetett háttéralkuról azt mondta: “Akik ilyet állítanak, azok túlságosan élénk fantáziával vannak (…) megáldva. Semmiféle háttéralku nem született.”

A DK szerint hazudik a kormány
A Demokratikus Koalíció szerint a kormány által hivatkozott strasbourgi egyezmény cáfolja éppen, hogy Azerbajdzsán megszegte ígéretét, hogy nem változtatja meg Ramil Safarov Magyarországon hozott ítéletét. Az egyezmény 9. cikke arra vonatkozik, hogy vállalják, hogy nem fogják az ítéletet átalakítani, egy oldallal odébb a 12. cikkben az áll, hogy mindegyik fél gyakorolhat egyéni, vagy közkegyelmet. Azerbajdzsán erre a cikkre nem vállalt garanciát, csak az elsőre, ezért „nem mond igazat a kormány, mert az azeri fél nem verte át a kormányt” – közölte Molnár Csaba alelnök.
Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

 

Az ügy óriási nemzetközi vihart kavart. Barack Obama is aggodalmát fejezte ki a magyar lépés miatt. Felröppentek olyan hírek is, melyek szerint maga Orbán Viktor kötött alkut Safarov szabadon engedéséről az azerbajdzsáni látogatásakor. A külügy tegnap megdöbbenésének adott hangot az azeri gyilkos szabadon engedése miatt. A kormány pedig lezártnak tekinti az ügyet.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció tüntetést tartott Budapesten Ramil Sahib Safarov kiadatása miatt.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy Safarov kiadatása és szabadon engedése kaukázusi háborút robbanthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik