Belföld

Új rendszámot kaphatnak a magyar autók

rendszám (rendszám)
rendszám (rendszám)

Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról.

Amennyiben az illetékes tárca a bevezetés mellett dönt, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere – mondta Schváb Zoltán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy a területi alapú rendszám bevezetését a kormány döntése alapján a belügyminiszter vizsgálja.

A környező országokban hosszú évek óta eredményesen működő regionális rendszámrendszer előnye, hogy annak alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét, üzembentartója lakóhelyét – írta korábban a lehetőség indoklásaként az NFM. Ilyet használ Ausztria, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ukrajna.

Az állampolgárok érzékelni fogják, hogy egyszerűsödik a gépjárművek forgalomba helyezése, a forgalmi engedélyek és a jogosítványok kiadása is – tette hozzá a helyettes államtitkár, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) új elnökének beiktatásán.

A másfél hete hivatalban lévő új NKH-elnök elmondta: a Malév megpályáztatott repülési jogai iránt csekély az érdeklődés, eddig mindössze két cég pályázott. Győri Gyula kiemelte, hogy az új európai szakszolgálati engedélyek bevezetésére Magyarország nem kért derogációt, így azt a Malév-pilóták még a társaság csődje előtt megkapták. Az engedély birtokában más lajstromozású gépet is vizsga nélkül vezethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik