Belföld

Ki akar itt rendszámot cserélni?

A minisztérium szerint tényleg lehet majd rendszámot cserélni, csakhogy önkéntesen. Akkor meg ki akar?

A hvg.hu csütörtökön azt írta: kötelező rendszámcserével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be. A Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett tervezettel kapcsolatban végül – némileg váratlanul – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) reagált. Azt közölték: vizsgálják egy, a rendszámcserék több lépcsőben, felmenő rendszerben és önkéntes alapon történő bevezetésének lehetőségét. Egyidejű csere kötelező elrendeléséről nincs szó.

A Hír24 információi szerint, bár miniszteri szinten volt/van a javaslat, egy helyben áll. Még azt sem tudják, mondta forrásunk, milyen legyen a rendszám formátuma. Felvetődött kérdésként, hogy ha a megyéket is jelzik valahogyan, akkor azt milyen módon tegyék? Két módon lehetséges, vagy dombornyomottan lenne a táblán, vagy matricával, így csak ezt kellene lekaparni változás esetén.

Ha a formátum is változna, az nyilván lényegesen több macerával jár. Például a biztosítótársaságoknak is ügyfélkezelési költségeket és informatikai költségeket jelentene. Vagy az autópályadíjakhoz kapcsolódó rendszerek átalakítására is szükség volna. Minden ilyen informatikai fejlesztés pedig jelentős összegeket emészt fel. De minden olyan hely üzemeltetője, ahol valamiért a rendszámmal azonosítanak, foghatná a fejét.

A környező országokban hosszú évek óta eredményesen működő regionális rendszámrendszer előnye, hogy annak alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét, üzembentartója lakóhelyét – írta a lehetőség indoklásaként az NFM. Ilyet használ Ausztria, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ukrajna.

Mindenesetre úgy tudjuk, a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) terveiben nem szerepel egy ilyen jellegű cseréhez kapcsolódó összeg az új rendszámok legyártására, illetve az azok cseréje nyomán befolyó bevétel idénre. Ettől persze még év közben bármi megtörténhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik