Belföld

Orbán a magyar Danny DeVito

Orban-DannyDevito(960x640).jpg (orbán viktor, )
Orban-DannyDevito(960x640).jpg (orbán viktor, )

Divatszakértőt kérdeztünk a magyar honatyák öltözködéséről. Herczeg Zoltán szerint a stílusuk olyan, mint a politikájuk.


Danny DeVito New Yorkban és Orbán Viktor Kőszegen

Királyként, elszúrt freskóként, juhászként, kolbásszal vagy épp egy köteg pénzzel a kezében. Többek közt így variálták át Orbán Viktor Kőszegen készült hétvégi fotóját az internetes mémgyártók. Erről tegnap már írtunk. Arról is, hogy magunk is meglepődtünk, amikor megláttuk a miniszterelnököt a mellszőrvillantó rózsaszín ingben. Mivel mi – bevalljuk töredelmesen – a divathoz nem igazán értünk, úgy gondoltuk, professzionális segítséget kérünk.

Megkerestük Herczeg Zoltán divattervezőt, aki Orbán Viktor öltözékét látva így fogalmazott: „népéhez próbál hasonlítani, de inkább a jól menő vállalkozókra hajaz”. A stílusszakértő szerint a kormányfő ezen a képen olyan, mint „egy milliomos üzletember, aki épp megvillantotta a nagy bizniszt, és most készül bepattanni az S Mercijébe”. Herczeg azt mondja, a miniszterelnököt a fotón úgy látjuk, mint még talán sohasem: rózsaszín, csíkos, feltűrt ujjú, márkás Gucci ingét, micisapkáját, trendi napszemüvegét, farmernadrágba dugott kezét nagyon lazának tartja, bár hozzáteszi, mindez nem a kisemberhez szól. „Joe Pesci vagy Danny DeVito szokott így kinézni a gengszterfilmekben.”


Herczeg ZoltánFotó: TV2

„Nem néznek ki annyira nagyon rosszul, mint ahogy az országot irányítják” – ezt már általánosságban mondja a magyar politikusok öltözködésről a divattervező, aki szerint honatyáink design tekintetében jó néhány évvel le vannak maradva nyugati társaiktól. Ha megnézzük például Nicolas Sarkozyt, Silvio Berlusconit vagy Barack Obamát, akkor „visít a különbség”. Herczeg így fogalmaz: a hazai közélők öltözködése ugyanolyan, mint a politikájuk – Mesterházy Attila, amikor levágta a szakállát, semmilyenné vált, „hozzáborotválkozott az MSZP-hez”.

Ellenpéldát is hoz: szerinte a magyar politikusnők közül Dávid Ibolya az üdítő kivétel, akire „jó volt ránézni, mindig makulátlan és full elegáns volt, de aztán sajnos bedarálták, talán túl jó volt ide”. A férfiak közül pedig Schmuck Andort tartja stílusosnak, aki egy „vicces, laza fazon, ő legalább valamilyen”. A többi magyar politikus – Herczeg Zoltán szavaival élve – „egyformán semmilyen”.

Érdekesség: a 2010-es választások hajrájában írtuk, hogy Orbán Viktor a divatszakértők szerint akkor még a klasszikus eleganciát követte. Az FN által megkérdezett öltözködési tanácsadók kifejezetten elegánsnak tartották a Fidesz elnökét, tökéletes minőségű, természetes anyagokból készült öltönyeivel. A stylistok szerint egyébként abban az időben Bokros Lajos volt a legslamposabb kormányfőjelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik