Belföld

Wellness-szolgáltatókat ellenőriztek Győr megyében

24.hu
24.hu

2012. 08. 24. 11:19

Az adóhivatal által ellenőrzött gyógyászati és wellness-szolgáltatók 40 százaléka nem adott számlát Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, többen az alkalmazottakat sem jelentették be - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön.

A NAV tapasztalatai szerint az ellenőrzés alá vont adózók 40 százaléka követett el valamilyen jogsértést, nem kaptak nyugtát az ellenőrök például biorezonanciás és kineziológiai kezelésről, szemészeti vizsgálatról, pedikűr szolgáltatásról vagy fitneszedzésről. A nyugtaadási kötelezettség megszegése mellett több esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazottak bejelentése is elmaradt.

A nyári ellenőrzéssorozaton belül a nyugat-dunántúli régióban a szokásos célterületeken, vagyis rendezvényeken, fesztiválokon, strandokon, illetve nyári szezonális termékeket árusítók, szolgáltatást nyújtók körében végzett ellenőrzések mellett több héten keresztül a wellness- és gyógyturizmushoz kapcsolható tevékenységekre is kiemelt figyelmet fordított az adóhatóság. Az egészségmegőrzéshez köthető szolgáltató szektor célzott vizsgálatánál az átlagosnál sokkal magasabb számban tártak fel hiányosságokat.

Az adóellenőrök mindhárom megyében wellness, humán-egészségügyi és szépészeti szolgáltatásokat vettek igénybe, de számos esetben elmaradt a nyugtaadási kötelezettség. A szolgáltatók meglepődése azt is mutatja, hogy ebben a szektorban kevésbé számítanak a revizorok megjelenésére.

A NAV közleménye arra is kitér, hogy a nyugat-dunántúli régió a kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően élen jár e szolgáltatások területén, jelentős az osztrák és szlovák gyógyturisták száma a határ menti nagyvárosokban, például Sopronban és Mosonmagyaróváron, valamint a Zala és Vas megyei gyógyfürdőhelyeken.

Az érdekesebb példák közé tartozik annak a pedikűrösnek az esete, akihez elfoglaltsága miatt csak egy héttel későbbre lehetett bejelentkezni, de a kezelést követő fizetéskor elmaradt a nyugtaadás. Az adóellenőrök a pedikűrösnél lefoglalt naptárban azt látták, hogy naponta 8-9 vendéget fogad, a nyugtatömbben azonban egyes napokon nem is volt bejegyzés. Az már biztos, hogy hatósági eljárás indul a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt, de ezt követően utólagos adóellenőrzésre is számíthat a szolgáltató.

Az adóellenőrök egy olyan gyógymasszőrhöz is eljutottak, aki szórólapon hirdette magát, pedig papíron több hónapja szüneteltette a tevékenységét. Kiderült, hogy a tevékenység szünetelésének bejelentése óta a teljes bevételének eltitkolására törekedett, azonban a kiszabott mulasztási bírság mellett elveszítette a későbbi átalányadózási lehetőségét is.

Egy biorezonancia vizsgálattal és kezeléssel foglalkozó kft. rendelőjébe is bejelentkeztek az ellenőrök, de a 18 ezer forintba került kivizsgálás és kezelés után nem kaptak nyugtát. Hirdetés alapján egy kineziológiai kezelés keretében történő stresszoldásra is kértek időpontot a revizorok, ahol a másfél órás, 7 ezer forintba kerülő “kezelés” után szintén elmulasztották a számlaadást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.