Belföld

Átadták és felszentelték a Mária út újabb szakaszát

Kirandulo-tinik(960x640).jpg (tini, gyerekek, kirándulás, )
Kirandulo-tinik(960x640).jpg (tini, gyerekek, kirándulás, )

Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel és adta át a Mária zarándokút újabb szakaszát szombaton Kőszegen; a Jézus Szíve-plébániatemplomban több száz zarándok vett részt a szentmisén.

Veres András szentbeszédében hangsúlyozta: az egyház maga is zarándokúton jár, “életünk során valamennyien egy zarándoklat részesei vagyunk, közös célunk pedig szavai szerint nem más, mint Isten országának elérése”.

A vallásos emberek számára azért fontosak a zarándoklatok, mert a lelki megújulást, hitük megélését és elmélyülését, a közösségformálást szolgálhatják – tette hozzá.

A szentmise után Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke számolt be a székelyföldi Csíksomlyótól az ausztriai Mariazellig vezető mintegy 1300 kilométer hosszúságú zarándokút kiépítésének állásáról.

Elmondta, hogy a zarándokút egyre jobban kiépül, magyarországi szakaszain is egyre több az információs tábla. Ma már pontos térképek, információs füzetek és honlap is segíti a zarándokok eligazodását.

Emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt Kőszegről indult az első zarándoklat Mariazellbe. Magyarországon elmondása szerint 150 Mária-kegyhely és búcsújáró hely van, ezek összekötése és a zarándokútba kapcsolása az Európai Unió által is támogatott program egyik célja.

Szabó Tamás hangsúlyozta: a vallási turizmus napjainkban Európában 25-30 millió ember utazását jelenti, a zarándokutakba bekapcsolódó kistelepülések számára pedig fellendülést hozhatnak a zarándokok.

Veres András megyés püspök a Jézus Szíve-templom előtt felszentelte az újabb útszakaszt és azt a német, horvát és magyar nyelvű információs táblát, amelyet a programban részt vevő osztrák egyesület ajándékozott Kőszegnek.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a Vas megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Mária út nemcsak országokat köt össze egymással, hanem a térségben élő nemzeti kisebbségeket, német ajkúakat, horvátokat és magyarok is közelebb kerülnek egymáshoz általa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik