Belföld

El Caminho: Lébényből vezet tovább a zarándokút

A sárga jelek nemsokára összekötik Lébényt és Wolfsthalt.

Heteken belül végeznek a Lébény-Wolfsthal zarándokút kitáblázásával a Szent Jakab Baráti Kör tagjai – közölte a szervezet koordinátora Dukát Csilla, miközben a magyar-osztrák-szlovák hármas határhoz közeli Rajkánál dolgoztak:  “Az El Caminho közismert zarándokút, amelyről méterre pontos itinerek állnak rendelkezésünkre, csak a jelzések hiányoznak, vagy tízszer tizenkét centis, a turistajelekhez hasonló, vagy tízszer húszas, kék-sárga műanyag táblák mutatják majd ezen a szakaszon is az irányt.”

A Budapest-Lébény szakaszt már korábban kitáblázták, a folytatásban a burgenlandi Wolfsthalig építik ki a rendszert; ez a Camino ausztriai szakaszának legkeletebbi pontja, ahonnan már jelöltút vezeti tovább a zarándokokat.

A három és fél ezres Lébény legfőbb nevezetessége az oklevélben először 1199-ben említett, Szent Jakab apostol tiszteletére épített kéttornyos, háromhajós, háromapszisos templom, amely a legkorábbi emléke a bencések hazai román stílusú építéseinek. A templom a magyarországi Szent Jakab zarándoklatok egyik legfőbb célpontja.

A három és fél ezres Lébény legfőbb nevezetessége az oklevélben először 1199-ben említett, Szent Jakab apostol tiszteletére épített kéttornyos, háromhajós, háromapszisos templom, amely a legkorábbi emléke a bencések hazai román stílusú építéseinek. A templom a magyarországi Szent Jakab zarándoklatok egyik legfőbb célpontja.

Dukát Csilla közlése szerint egyénileg és csoportosan is számos zarándok keresi fel a templomot; míg néhány éve még alig két tucatnyian vettek részt a nyári Szent Jakab zarándoklaton, mostanra – negyed évvel az indulás előtt – már mintegy 150 résztvevőt regisztráltak.

Ajánlott videó