Belföld

Pékségekben razziáztak az ellenőrök

kenyér (péksütemények)
kenyér (péksütemények)

Pékárukat ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Hiányosságokat talált, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tényezőt viszont nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szervezet koordinált kenyérellenőrzéseket végzett áprilisban, melynek során a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben vizsgálódtak.

Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. Az ellenőrzés kiterjedt a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira. A mintákat több mint félezer laboratóriumi vizsgálat során elemezték. A termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, de a jelölésnél 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.

A rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták kétharmadát a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig ebben a kategóriában egyáltalán nem találtak.

Az összes megvizsgált kenyér csaknem 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméknek bizonyult.

A 74 termékből 20 esetében indítottak hatósági eljárást. A bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1,16 millió forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik