Belföld

Kétségbeesett hajsza egy kisfiú után

babakéz (babakéz)
babakéz (babakéz)

Folytatódik a gyermekétől elszakított édesanya kálváriája: fenyegetőző apa, tehetetlen hatóságok és a remény, hogy valaha egyszer újra magához ölelheti kisfiát.

Kapcsolódó cikkek

Csaknem két hét után először láthatta gyermekét hétfőn az az édesanya, aki nemrég kétségbeesett levélben fordult a nyilvánossághoz a legnagyobb közösségi oldalon, mert volt párja – mint fogalmaz – „gyakorlatilag elrabolta” tőle közös kisfiukat. Az apa annak ellenére nem engedi a nő közelébe a két és fél éves Mártont, hogy a kicsit születése óta az asszony nevelte. Miután a sajtóban napvilágot látott Edina kálváriája, a férfi telefonon azzal fenyegette meg őt, „ha nem állítja le magát, soha többet nem láthatja a gyerekét.”

Edina nem érti, miért tiltják el tőle gyermekét, elmondása szerint volt párját eddig arra is nehéz volt rávenni, hogy meglátogassa a fiát, azt is csak a szülei unszolására tette, és kezdetben még az apasági nyilatkozatot sem akarta aláírni.

Tehetetlenül, segítség nélkül

Mint arról korábban beszámoltunk, Márton eredetileg egy hétvégét töltött volna apjával és annak szüleivel még júliusban. Utána másik nagyanyjával ment volna a Balatonra, de ő végül nem tudta elvállalni unokája felügyeletét, így megbeszélték, hogy a kisfiú augusztus elsejéig a férfinál marad. Az „apás szünidő” letelte után a 25 éves anyuka hiába ment el Mártonért volt párjához, az nem adta vissza neki a kicsit, mondván, náluk jobb helyen van.

A fiatal nő még aznap feljelentést tett az érdi kapitányságon, de nem indult büntetőeljárás, mivel a rendőrség szerint nem állapítható meg bűncselekmény. Csupán annyit tehettek, hogy jelezték a gyámügynek az esetet.

A gyámhivatalban azonban mindössze annyit javasoltak az anyukának, hogy forduljon bírósághoz, és adjon be egy kérelmet gyermeke ideiglenes elhelyezéséről. Ez másfél héttel ezelőtt megtörtént, az apuka azonban – hiába a jogszabályban előírt nyolc nap – azóta sem reagált a megkeresésre. Edina most azt tervezi, – azóta felfogadott ügyvédjével – újabb kérelmet küld a bíróságra.

Mivel jelenleg ítélkezési szünet van – megjósolhatatlan, mikor születhet határozat az ügyben. Akár hetekbe is beletelhet. Az ügyvéd szerint nincs sok esély rá, hogy a tárgyalás idejére, ideiglenesen az édesanyánál helyezzék el a gyermeket. Mivel nem áll fenn életveszélyes helyzet, nem indokolt, hogy a kisfiút elvegyék a férfitól.

Edina úgy érzi, folyamatosan falakba ütközik, pedig „csak” gyermekével szeretne lenni, amihez szerinte minden joga megvan.

Marad a remény

Az anya elmondása szerint a hivatalos eljárás elkerülése érdekében próbált egyezségre jutni volt párjával és annak családjával, azonban nem járt sikerrel. Nemrég az apa annyit „engedélyezett”, hogy az ő jelenlétében találkozhat a kisfiúval, így hétfőn, csaknem két hét után, másfél órát tölthetett együtt gyermekével „figyelő szempárok” mellett. Bár azt mondja, Marci rendezett körülmények között él az édesapjánál és annak szüleinél, mégis aggódik érte.

„Meg van fázva, csúnyán köhög és a térdén egy óriási seb van. A volt párom életében nem dolgozott egy percet sem, az egyetemekről kirúgták, 23 évesen a szülei tartják el. Mindig is link alak volt. Még magáról sem képes gondoskodni, akkor hogy látna el egy kisgyermeket?!” – panaszkodott lapunknak Edina, aki egyelőre nem tehet mást, mint vár.

Állítja, sohasem tiltotta a láthatást, sőt, örömmel vette, ha volt kedvese foglalkozott közös fiukkal. Mint mondja, ő a történtek ellenére sem szeretné elszakítani Marcit az édesapjától, de mindenképpen vissza akarja kapni a kisfiút, akit mindenkinél jobban szeret. Hetek óta napi 2-3 órákat alszik, és enni sem képes a kisfia hiánya miatt érzett fájdalomtól. „Ha két százalék is az esély arra, hogy a bíróság végül nem nálam helyezi el a kisfiamat, azt biztosan nem élem túl. Elképzelni sem tudom az életem nélküle!”

Az erősebb győz

Egy családjogi ügyekben jártas ügyvéd, dr. Régász Mária korábban lapunknak azt mondta, ha nem egyeztek meg a szülők arról, hogy kinél legyen elhelyezve a gyermek – vagyis amíg nincs erről végzés –, pontosan ugyanolyan jogokkal rendelkezik mindkét fél, és ha akarják, mindketten maguknál tarthatják a gyermeket. Vagyis az győz, aki „erősebbnek” bizonyul.

Az ügyvéd szerint a gyermekvédelmi törvény értelmében a gyámügynek kötelessége lett volna kivizsgálni az esetet: behívni mindkét szülőt, és a többi közt kideríteni, hogy a gyermek szempontjából mit eredményezhet ez a lehetetlen helyzet, illetve hogy a kapcsolattartás hiánya nem veszélyezteti-e a kicsit.

Hozzátette: ha az apa valóban rendszeresen láthatta gyermekét, akkor jogsértő lépést tett, amikor elvitte a kicsit, hiszen indokolatlanul szakította ki őt a megszokott környezetéből. Ebben az esetben a bíróság minden bizonnyal visszaadja majd Marcit az édesanyjának.

Korábban megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, ehhez a tárcához tartoznak ugyanis a szociális, családi és ifjúsági ügyek. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy ilyen helyzetben mi a kötelező eljárás, mit tehet, mit kell tennie a gyámhivatalnak. Azt az ígéretet kaptuk, hogy kérdéseinket haladéktalanul eljuttatják az illetékes szervekhez, válasz azonban azóta sem érkezett.

Az apával is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot, ám hiába kerestük telefonon, nem sikerült elérnünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik