Belföld

Belharcok a rendőrségnél

rendorseg(210x140)(14).jpg (rendőrség)
rendorseg(210x140)(14).jpg (rendőrség)

A rendőrség lefejezésére és a testület lényegi átszervezésére használja fel a kormány az állítólagos korrupciós ügyeket - írja a Népszava.

Az úgynevezett rendőri korrupciót, illetve az ebből levezetett Portik-ügyet a rendőrség teljes átszervezésére, másképpen szólva szétverésére használja fel a kormányzat – vélik a Népszava forrásai. A szervezett bűnözés elleni fellépés egységeit szervezik át először, de – mint informátoraink fogalmaztak – koncepció nélkül, csak “dühből”.

A maffiabűnözés elleni szervezet, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) néven elsőként Kiss Ernő tábornok idején jött létre a Horn-kormány idején. Azóta többször is nevet és formációt váltott az egység, de Kiss Ernő – a lap tudomása szerint – ma is Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasa, tanácsadója.

A rendőrségi karhatalom – a tömegoszlatás, a század-zászlóaljszintű tömeges razziázás céljára alakított – egységbe, a jelenleg Készenléti Rendőrség néven működő egykori Forradalmi Rendőri Ezred szervezetébe – olvasztják be az eddigi legtitkosabb egységet, a Nemzeti Nyomozó Irodát. Mint a Népszava forrásai fogalmaztak, ezzel az erővel a légirendészet vagy a rendezvénybiztosító alosztály kebelébe is integrálhatták volna. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenlegi vezetőjét, Csizner Zoltán ezredest – a Népszava több forrásból is megerősített információi alapján – nem az állítólagos korrupció miatt váltották le, mert abban semmilyen formában nem volt érintett, a gyanú árnyéka sem fért hozzá. Ám, hogy miért menesztették, azt nem közölték.

A rendőrség berkein belül egyébként is teljes a zűrzavar. A lap információi szerint a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát (SZBO) is megbontották, szétverték. Az egység csaknem 90 százalékát “szélnek eresztették”. Annak ellenére, hogy e szervezetnek semmi köze nincs az úgynevezett “Vizoviczki-ügyhöz”, de még csak a gyanúba keveredett rendőri vezetőkkel sem dolgozott együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik