Belföld

Az LMP szerint hazudik Orbán

schiffer andrás (schiffer, lmp)
schiffer andrás (schiffer, lmp)

Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor „terel és valótlanságot állít" az ügynökkérdésben a policity.hu oldalon hétfőn megjelent interjúban, a Fidesz pedig „sunnyog, és folyik a szőnyeg alá söprés".

Orbán Viktor az interjúban azt mondta: „az ügynökkérdésben jól haladunk”. Szerinte a problémát az okozza, hogy amikor az ember kikér egy dokumentumot, akkor ki vannak belőle húzva nevek és adatok. „Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz” – mondta a kormányfő, aki szerint a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában.

Schiffer András szerint nem igaz, hogy az információhoz való hozzájutás probléma lenne, mert ezt „többé-kevésbé megoldották az előző kormányok”, arról pedig az egész Országgyűlésben egyetértés van, hogy vannak szenzitív adatok, illetve harmadik, megfigyelt személyekre vonatkozó adatok, amelyeket igenis ki kell takarni a jelentésekben.

Az ellenzéki politikus kritizálta Orbán Viktort és a kormányt, amiért nem hajlandó tárgyalni az LMP-nek a témát érintő törvényjavaslatáról, amelyet az Országgyűlésnek nyújtott be. Az LMP szerint ugyanis az lenne a cél, hogy „az egész magyar társadalom lásson világosan abban a kérdésben, hogy miként váltották át a régi állambiztonság szereplői a hálózati tőkéjüket politikai, gazdasági, illetve médiahatalommá a rendszerváltás után”.

Schiffer András szerint a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében nem figyelemreméltó, hanem „szégyenletes”, ami különösen annak fényében furcsa, hogy Orbán Viktor „szereplője volt a ’89-es átalakulásnak, de 6 évnyi kormányzás után sem képes tiszta megoldást jelentő törvényjavaslatot letenni az asztalra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik