Belföld

Orbán: A kalandozások népe vagyunk

orbán-nevet (orbán viktor)
orbán-nevet (orbán viktor)

Látomásos kavalkádról, puttyonyról, futballról, Gyurcsányról és Vágtázó Halottkémekrőlis beszélt a Policitynek a kormányfő.


(Fotó: MTI)

Látomásos kavalkád

„Szerettem volna futballista lenni. De olyan kevesen voltak, akik biztattak volna azzal, hogy van elég tehetségem hozzá, hogy beláttam, jobban teszem, ha inkább diplomát szerzek. De ha választhattam volna, akkor nem kétséges, hogy a futballt választom.”

Az egyetemi éveiről is beszélt Orbán Viktor a Policitynek adott interjúban. A miniszterelnök azt mondta „látomásos kavalkád”-ban élte le azt a négy-öt évet a jogon.

Erősebb Magyarország = önérdek

A futball, az egyetem és a nyolcvanas évek underground zenekarain (Kontroll Csoport, Bizottság, Európa Kiadó, Vágtázó Halottkémek) kívül aktuálpolitikai kérdésekről is beszélt. Például az EU-ról, mely a kormányfő szerint nem fog kettészakadni, hanem különböző területekre bomlik majd. Az egyik részben lesznek azok az országok, melyek nem tudják az államadósságot megfékezni, a másikban lesznek a felemelkedő, középeurópaiak.

Orbán úgy véli, ez utóbbi csoportnak érdeke, hogy ne szakadjon le Magyarország. „Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal. Ezért mindenkinek önérdeke a lengyelektől a csehekig, hogy Magyarország erősebb legyen.”

Azaz „a közép-európaiaknak érdekük, hogy velük együtt emelkedjünk, semmint puttony legyünk a hátukon”.

Budai jó munkásember

Az elszámoltatásokkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, szerinte „komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. Számos eljárást indítottak meg, sok eljárás van még folyamatban.”

A miniszterelnök az augusztus 31-ei hatállyal felmentett, elszámoltatásokért felelős kormánybiztosról is szólt: „Budai Gyula munkájával egy dolgot kell most még tennünk: egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük.”

Azzal kapcsolatban pedig, hogy az ügyészség nemrég felmentette Gyurcsány Ferencet a Sukoró-üggyel kapcsolatban, ezt mondta: „Ha a kormány azt akarná, hogy az ügyészség vádat emeljen, akkor nem tudná elérni, mert az a parlament alá tartozik. Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk.”

Kalandozások népe

A Policity újságírója feltette a kérdést Orbán Viktornak, miként győzne meg egy magyar fiatalt arról, hogy ne menjen külföldre munkát keresni, hanem maradjon Magyarországon. A kormányfő így válaszolt: „Nem akarnám meggyőzni, hogy ne menjen. Arról akarnám inkább meggyőzni, hogy ha úgy érzi, elég tehetséges, ha úgy érzi, helyt tud állni a versenyben egy idegen anyanyelvű közegben, ha úgy gondolja, van elég tudás a zsebében, hogy el tudja magát tartani, akkor azt mondanám, bátran próbálkozzon, de ne maradjon kinn! A magyar fiatal generációkban századokra visszamenőleg megvan az az ösztön, hogy más kultúrában is kipróbálják magukat. A kalandozások népe vagyunk, és ez igaz a XXI. században is. Ha nem jönnek haza, az a veszteség!”

A miniszterelnök szerint, ha egy fiatal a külföld mellett dönt, akkor anyaországa kormánya csak annyit tehet, hogy világossá teszi számára „nyugodtan mehet, itthon rendben lesznek a dolgok, itt egy olyan ország várja majd, ahova lesz kedve hazajönni. Menni, bizonyítani, pénzt keresni, okosodni, aztán hazajönni és szolgálni a hazát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik