Belföld

Négysávosra bővítik a 86-os egyes szakaszait

Jelenleg több település is fulldokol az elviselhetetlen forgalomtól. Közülük Csorna az egyik szenvedő alany, hiszen naponta közel 23 ezer gépjármű halad át a városon.

A Szombathely-Vát szakasz szélesítése a vállalkozó pénzügyi problémái miatt még 2010 októberében leállt. Az eredményes nyílt közbeszerzést követően a nyertes konzorcium a munkaterületet átvette, az építéshez szükséges szerződéses feltételeket teljesítette, így folytatódhatott a korábban már megkezdett munka. A kivitelező kitűzte a munkaterület határait, az útépítéshez, és a terelőúthoz szükséges geodéziai pontokat, valamint elkészítette a terelőút terveit is. Augusztus második, illetve szeptember első felében kezdődik a bozót, és cserjeirtás, humuszleszedés, töltésépítés, valamint a műtárgyak szerkezetépítése.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: Szombathely és Vát között 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg. A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megépítésével a megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalmát lakott területen kívülre vezetik. A beruházás megvalósításával így a közlekedési csatorna erős forgalma nem károsítja a környezetet, nem zavarja az ott élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik.

Az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségekre is: közös turisztikai fejlesztéseket és gazdasági élénkülést hozhat. A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

A konzorcium vezetője a Magyar Aszfalt Kft., a szerződéses összeg nettó: 7.037.138.861 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik