Belföld

Bugyikékre festenék a fővárosi taxikat

taxi (taxi, )
taxi (taxi, )

A buszok után a taxikat is átszíneznék Budapesten. A VEKE felháborodott, a BKK szerint volt egyeztetés.

Ezüstszürke alapon kék ajtó és tető, ilyen taxikat szeretne látni a főváros útjain a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – írja a Blikk. Korábban sárga-fekete színváltozatot terveztek, de ezt most megváltoztatták. Ha a főváros elfogadja az előterjesztést, akkor minden taxis társaságnak ezt a színezést kellene használnia.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint, ha ilyen színűek lesznek a fővárosi taxik, nehezen lehet majd megkülönböztetni azokat a rendőrautóktól. Metál Zoltán a Blikknek azt mondta, azt sem tudja majd az utas, hogy a kocsi melyik társasághoz tartozik. Ha például telefonon többen rendelnek ugyanoda taxit más-más társaságtól, nem tudják, melyik kiért jött.

Szuperkék

Július elején még arról jött a hír, hogy a BKK a BKV-buszokat festené egységes színűre, szintén világoskékre. A Budapesti Közlekedési Központnál akkor azt mondták, az átszínezés nem jár extra költséggel, mert az idén a buszfelújítások és a használt buszok honosítása miatt a buszállomány jelentős részének, mintegy 100 busznak az átfestése egyébként is szükséges, valamint át kell festeni az újonnan forgalomba állítani tervezett 150 járatot is. A teljes flotta a tervek szerint négy-öt éven belül lesz egységes.

“Vitézy Dávid feszegeti a határait”

Vitézy Dávid egymagában döntött a BKV-buszok új színéről – ezt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke mondta az ATV-ben. Dorner Lajos szerint a Budapesti Közlekedési Központ 26 éves vezérigazgatója feszegeti a határait, és azt próbálgatja, meddig mehet el, mennyit viselnek el a főnökei.

A VEKE elnöke úgy véli, van a dolognak egy olyan olvasata, hogy „valamit végre fel kell mutatni”, illetve az, hogy 4-5 év alatt le tudják cserélni az összes budapesti autóbuszt, ami nem fog sikerülni. Dorner Lajos szerint a „BKK beerősített”, és olyan buszok átfestését is elrendelte, amelyek korábban nem szerepeltek a listán. Egy-egy busz átszínezése 6-800 ezer forint – tette hozzá a BKK elnöke.

A VEKE szerint egyébként a már említett taxiátfestés nem más, mint önkényeskedés. A szervezet szerint: “Az egyszer már csúfosan elbukott taxisrendeletet a BKK változtatás nélkül akarja újra beterjeszteni – kivéve a színt. Fekete/sárga helyett most éppen ezüst/világoskék.”

A szervezet tiltakozik a BKK eljárása ellen, és követeli, hogy az önkényes átszínezgetési őrületet állítsák le. Szerintük “Budapest városképének helyreállításáért” a döntésért egy személyben felelős BKK-vezérigazgatónak kell helyt állnia, a saját fizetése terhére.

A BKK szerint volt egyeztetés

A Vitézy vezette Budapesti Közlekedési Központ Facebook-közleményben reagált a Blikk cikkére. Azt írják, az átfestés ötlete nem új, Tarlós István főpolgármester június 14-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be az ezüst-kék taxiszíntervet.

Hozzáteszik: Budapest főpolgármestere júniusban személyesen egyeztetett a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének képviselőjével, mely során a fekete alapszínű, sárga fóliázású taxik színvilágát az érdekképviseletek elvetették, így a taxisok javaslatát, az ezüst alapszínű, kék színű taxifóliázást elfogadta a főpolgármester. Az Országos Taxis Szövetség is tett javaslatot korábban az ezüstszürke alapszínre vonatkozóan, a taxisok véleménye szerint ugyanis a feketén a kosz jobban látszik, többször kell mosni, és ezért javasolták az ezüst alapszínt.

A BKK hangsúlyozza, tovább egyeztetnek a taxis érdekképviseletekkel, a viták azonban elsősorban nem az arculatról, hanem a tarifaszintről szólnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik