Gazdaság

ÁSZ: Az adóbevételek fele lila köd a költségvetésben

Az adóbevételek egyharmada nem fog teljesülni az ÁSZ szerint.

A jövő évi költségvetésben előirányzott adóbevételek 58 százalékát megalapozottnak, 12 százalékát részben megalapozottnak tartja az Állami Számvevőszék, az adóbevételek 30 százaléka azonban a szervezet szerint nem alátámasztott és becslésük szerint az előirányzat összegében nem is teljesíthető.

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője pénteken sajtótájékoztatón a nem megalapozott bevételek közé sorolta egyebek mellett a pénzügyi tranzakciós illetéket, az elektronikus útdíjat, valamint a hitelintézeti járadékot. Az ÁSZ által ellenőrzött fejezetek 2013. évi költségvetésének tervezett bevételi főösszege 1.191 milliárd forint, kiadási főösszege pedig 3.831 milliárd forint – ennek 77 százalékát ellenőrizte az ÁSZ. Az ellenőrzött bevételi előirányzatok 49 százaléka, a kiadásoknak pedig 85 százaléka volt megalapozott a testület véleménye szerint.


Fotó: Népszava / Bielik Istvan

Az ÁSZ összességében mégis elégedett a költségvetéssel: szerintük jól felkészíti az országot arra, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben bekövetkező eseményekre is jól reagálhasson. Domokos László, az ÁSZ ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyinál 168 milliárd forinttal alacsonyabb a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege. Tehát, ha valami baj lesz, kisebb a kormány mozgástere.

A törvényjavaslat szerint a kormány betartja jövőre az adósságszabályt, vagyis az államadósságot a stabilitási törvény szerint csökkentik: a 2012 végi 78 százalékról a jövő év végére 76,8 százalékra nyomnák le Magyarország tartozásait. Az ÁSZ szerint az előirányzott 2,2 százalékos hiánycél tartható, ugyanakkor a központi tartalékok csak a fejezeti tartalékokkal kiegészítve nyújtanak kellő fedezetet a nem tervezett kiadásokra.

Alaptalan a bírálat

A Nemzetgazdasági Minisztérium visszautasítja az Állami Számvevőszék kritikai észrevételeit a jövő évi költségvetési tervezés megalapozottságáról. A tárca szerint az ÁSZ nem dolgozott kellő körültekintésel. Például több olyan adatot is elvárt a minisztériumtól, amelyek a kért bontásban egyszerűen nem is léteznek, vagy egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A szaktárca részletesen bemutatta a bevételek 2011. évi tényadatát, valamint a 2012. évi várható bázist és a 2013. évi előirányzatot megalapozó számításokat, indoklásokat. Mivel idén a 2013. évi költségvetés tervezése a korábbi évekhez képest hamarabb, május-júniusban történik, így 2012-re rövidebb időszak tényadata állt rendelkezésre.

Emellett azoknál az új adónemeknél, amelyeket az Országgyűlés még nem fogadott el – a pénzügyi tranzakciós illeték, biztosítási adó – a számításokat a már benyújtott törvényjavaslatban foglaltak alapján, a jelenlegi legjobb elérhető információk alapján végezte el – jegyezte meg a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik