Belföld

Az Iparbiztonsági Főfelügyelőség vizsgálatot indított az ammóniaszivárgás miatt

sapagroup (sapagroup)
sapagroup (sapagroup)

A Fehervár24-től tudta meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelem, hogy a hétvégén ammóniaszivárgás történt a Sapa Profiles Kft. területén.

Tudomásunk szerint az ilyen baleset bejelentésköteles, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Bisztricz Anett mégis azt mondta, hogy a Sapa eloxáló üzemében történtekről a Fehérvár24 oldalain értesültek.

A katasztrófavédelmi igazgatóságon a mai napon tartották a havonta esedékes megyei igazgatói értekezletet az igazgatóság vezetői, valamint a hivatásos, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok parancsnokai. Ennek az értekezletnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy elrendelték az általános hatósági vizsgálatot a Sapa Profiles Kft.-vel szemben az ammóniaszivárgás miatt. A vizsgálatot kimondottan a Fehérvár24 oldalain megjelent információk alapján indította el a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Megkerestük a Sapa Profiles Kft. pénzügyi igazgatóját, Papp Róbertet, aki a Fehérvár24-nek elmondta, hogy a cégen belüli belső vizsgálatot a katasztrófavédelem szakembereivel közösen végzik, amiről több információt nem áll módjában közölni. Papp Róbert elmondta, hogy a mai napon sajtóközleményt adnak ki a vizsgálat eredményéről. Hasonlóan nyilatkozott Bisztricz Anett, a katasztrófavédelem megyei szóvivője is.

A Sapa 15:55 órakor közleményt adott ki, melyet teljes terjedelmében, változtatás nélkül közlünk:

Sajtóközlemény
Vasárnap a Sapa Profiles Kft. eloxáló üzemében kis mennyiségű ammónia szabadult ki egy biztonsági nyomásszabályozó szelepen keresztül. A területen dolgozó karbantartók a problémát azonnal észlelték, és a gyáregységi tűzoltók bevonásával megtették a szükséges lépéseket a következmények elhárítása érdekében. A teljes körű kivizsgálás a hatóságok bevonásával jelenleg is tart. Megtették továbbá azokat a szükséges módosításokat, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben ismételten ilyen esemény fordulhasson elő.
Fontos kiemelni, hogy az ammónia kis mennyisége miatt és a hatékony kárelhárítás eredményeként sem a dolgozók, sem a vállalattal szomszédos lakosság, sem pedig a környezet nem volt kitéve veszélynek. Sajnálatos módon eddig a médiában ellenőrizetlen és illetéktelen forrásból származó, a valóságnak nem megfelelő információk jelentek meg az esettel kapcsolatban.
A Sapa Profiles Kft. továbbra is kiemelten fontosnak tartja és szigorúan betartja a legmagasabb szintű környezetvédelmi, munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi előírásokat.
Sapa Profiles Kft vezetősége

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik