Belföld

Elhallgatott baleset Fehérváron: ammóniaszivárgás egy gyárban

Vasárnap a Sapa Profiles Kft. területén felújított, új technológiákkal ellátott eloxáló üzemben beindították a termelést, annak ellenére, hogy az még nem állt készen a működésre.

Az Alcoa Köfém kommunikációs vezetője közölte a Fehérvár24-gyel, hogy az ammóniaszivárgás nem a Köfémet terheli, hiszen az a Sapa Profiles Kft. üzemében történt. Sas Erika közölte, hogy a töténtekhez a Köfémnek semmi köze sincs.

Az anyagok kezelésére ammóniát használnak, amely zárt csőrendszeren keresztül áramlik. Az egyik ilyen cső ipszilon elágazása megrepedt, és nagy mennyiségű ammónia folyt ki a csőből. A riasztóberendezés, mely az ammónia szivárgását volt hivatva jelezni, csak akkor szólalt meg, amikor a karbantartó dolgozók által kihívott üzemi tűzoltók már régen a helyszínen voltak.

Információink szerint az ammónia több órán keresztül folyt. Az A2-es színt fölött 195 százalékot mértek, ami a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 litert jelenthet. Az ammónia a légutakban levő magas nedvességtartalommal lúgot alkot, ami a nyálkahártyát felmarja, és fulladást is okozhat.

A Sapánál történt ammóniaszivárgás miatt a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóterületeket, ám a katasztrófavédelmet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. Meg nem erősített információink szerint a kiömlő ammónia mennyisége miatt a Halesz-parkig evakuálni kellett volna a lakosságot, ez hétezer embert jelentett volna.

A Sapa dolgozói az ammóniaszivárgás miatt az létesítményi tűzoltókat értesítették, akik aztán el is hárították a veszélyes anyag folyását.

Jelenlegi információink alapján nem történt személyi sérülés, ami annak tudható be, hogy kevesen dolgoztak vasárnap az eloxáló üzemben és annak környékén.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megerősítette, hogy az ammóniaszivárgásról nem érkezett bejelentés. Bisztric Anett elmondta, hogy ma reggel a Fehérvár24 oldalán tudták meg, hogy ammóniával kapcsolatos baleset történt. Az üggyel kapcsolatosan általános hatósági vizsgálatot rendeltek el, melyet a Fejér Megyei Katasztrófavédelem Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelősége végez el.

Sajtóközlemény

A ma reggel 7:30-kor a fehervar.24.hu portálon “Elhallgatott katasztrófa” címmel megjelent cikkre reagálva hivatalosan közöljük, hogy az említett üzemcsarnok a SAPA Profiles Kft. tulajdona és az érintett tevékenység teljes egészében a SAPA Profiles Kft-hez tartozik.

Kérjük helyreigazításukat a cikk téves állítása miatt, mely vállalatunkat alaptalanul rossz színben tüntette fel!

Sas Erika kommunikációs vezető

Ajánlott videó

Olvasói sztorik