Belföld

Rendkívüli járatok segítik a Szigetet

bkv-busz (bkv-busz, )
bkv-busz (bkv-busz, )

Sűrűbben és éjszaka is fog járni a HÉV, autóbusz közlekedik majd a repülőtér és a fesztivál között, és rendkívüli hajójárattal is el lehet jutni a jubileumi, huszadik Sziget Fesztiválra. Az idén is árusítják a CityPASS karszalagot, amellyel ingyen lehet használni a BKK járatait. Ugyanakkor forgalomkorlátozásokra is számítani kell.

Rendkívüli járatokat indít aSziget Fesztivál idejére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV, illetve az idén is árusítják a CityPASS karszalagot, amely a rendezvény napjaira speciális, tömegközlekedési és más kiegészítő szolgáltatásokat biztosít – közölte a BKK pénteken az MTI-vel.

A BKK az 5-ös HÉV-et vasárnaptól, augusztus 5-től 13-ig a megszokottnál sűrűbben indítja, és minden időszakban 6 kocsis szerelvénnyel, valamint éjjel is közlekedteti a Batthyány tér és Kaszásdűlő között. Az 1-es és az 1A jelzésű villamosok hétfőtől vasárnapig a délutáni és az esti időszakokban munkanapokon jellemzően 3, illetve 7-8 percenként, a hétvégén pedig egész nap 7-8 percenként közlekednek. A 901-es és a 918-as éjszakai autóbuszok vonalán jövő keddre, valamint a következő hétfőre virradó éjszaka csuklós járművek közlekednek.

A Sziget CityPass-szal rendelkező fesztiválozók a „beköltözés” napjaiban a Liszt Ferenc repülőtér 2-es terminálja és az óbudai Auchan áruház parkolója között igénybe vehetik a Sziget és a repülőtér közötti, közvetlen transzfer autóbuszokat. A különjárattal csak Óbuda irányában lehet utazni, az autóbusz a repülőtér felé nem szállít utasokat. A járat reggel 8:45 és éjjel 0:30 között közlekedik, 30 percenként. Augusztus 13-án a járat az Auchan áruház és a repülőtér között közlekedik 10 perces, majd később 20 perces követési idővel, hajnali 3 és 14 óra között.

A D13-as hajójárat biztonsági okokból vasárnap, illetve augusztus 11–12-én az Óbudai-sziget kikötőnél nem áll meg,  helyette a rendkívüli Sziget-hajók vehetők igénybe. A járatok a Sziget Fesztivál ideje alatt a Petőfi tér és az Óbudai-sziget között szállítanak utasokat, és a Vigadó térnél, a Batthyány térnél, a Jászai térnél, valamint a Hajógyári-szigeten kötnek ki. A hajókat augusztus 5. és 7. között 16 órától 22 óráig, augusztus 8. és 12. között 14 órától éjjel 2 óráig, 13-án pedig éjjel 2 és 14 óra között közlekedteti a BKK, 30 perces követési idővel.

Azoknak, akik közösségi közlekedési eszközökkel akarják a Szigetet megközelíteni, a BKK az 5-ös HÉV-et ajánlotta, de 1 kilométeres gyaloglással a helyszín megközelíthető a 34-es, a 86-os, a 106-os, a 109-es, a 134-es, a 206-os és a 234-es autóbuszokkal is, a belváros és Dél-Buda felől, illetve a rendkívüli hajójáratokkal.

Ugyanakkor forgalomkorlátozásokra kell számítani a Sziget fesztivál ideje alatt Óbuda környező utcáiban.

Biztonsági okokból péntek este 8 órakor lezárják a Jégtörő utcát a Mozaik utca és a Gázgyári lakótelep új behajtója között, valamint lezárásra kell számítani a Mozaik utca 16. szám és a Jégtörő utca között is. A Jégtörő utca K-hídi csomópontja közelében lévő parkolóban helyezik el a jegypénztárakat, ezért itt megállási tilalom lesz érvényben.
A Szentendrei út – Reményi Ede út – Jégtörő utca – Mozaik utca által határolt területre a rendezvény ideje alatt csak engedéllyel lehet behajtani.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kérésére a budai alsó rakpartnak a Margit híd déli felhajtó és a Mozaik utcai csomópont közti szakaszán behajtási tilalom lesz érvényben vasárnaptól, augusztus 5-től 12-ig, mindennap 18 és 22 óra között. A rakpart lezárt szakaszára rendőri mérlegelés alapján csak a célforgalom hajthat majd be – olvasható a BKK közleményében.

A Jégtörő utcán áthaladó EuroVelo-6 nemzetközi kerékpáros-útvonal nyomvonala is módosul: a bicikliseket déli irányból a Szentendrei úti kerékpárútra terelik át a Búza utca és a Köles utcai aluljáró felhasználásával, az ellenkező irányban pedig a Záhony utca – Szentendrei úti kerékpárút – Köles utcai aluljáró – Búza utca a kijelölt terelőútvonal.

A jubileumi, 20. Sziget Fesztivál hivatalosan jövő szerdán kezdődik meg, de a mínusz kettedik nappal, a Magyar Dal Napjával már vasárnap, augusztus 5-én elindul a programsorozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik