Belföld

Mocsok és bűz a belvárosban

bűz (büdös, bűz, )
bűz (büdös, bűz, )

Pénzük nincs, az ingyen WC kevés, így jobb híján néha az utcán végzik el a dolgukat, akiknek nincs otthonuk. Nem helyes. És megalázó. Úgy tűnik, egyszerűbb takarítani, mint emberi lehetőségeket teremteni.

A Nyugati téren is ez a helyzet, a felüljáró lezárt csigalépcsőjénél. Kupacok, tócsák és bűz. Megpróbáltunk megoldást keresni, de nem találtunk fogadókészségre.

Takarítják, mégsincs rendben

Mint már beszámoltunk róla, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) dolgozói minden munkanapon takarítanak a Nyugati téren, a hétvégeken pedig elvégzik a fertőtlenítő mosást is, összesen 10 órában. Hét közben, reggelente már többször lehetett látni a cég embereit, amint hatan-nyolcan mosták az említett csigalépcsőt. Amit ilyenkor körülkerítettek, hogy ne folyjon a buszra várók nyakába az „áldás”.

Viszont legalább két hete nem történt semmi a csigalépcsőn, mert az ürülék kupacok egyre szaporodnak.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Kummer János

Ahogy megírtuk, heti 28-30 ezer forint plusz áfába (vagyis évi mintegy másfél millióba) kerül hetente a takarítás. Arra a kérdésünkre nem válaszolt az FKF, hogy hány helyen kell hasonló okból takarítaniuk.

Drága lenne WC-t csinálni

A helyzetre megoldás lenne egy illemhely létesítése (feltéve, hogy azt ingyenesen használhatnák az érintettek). De csak a kiépítés több mint tíz millió forintba kerülne. És annak is lenne üzemeltetési költsége. Ha csak a telepítéssel számolunk, akkor is legalább 8-10 év kellene a megtérüléshez.

Nem hagytuk ennyiben a dolgot. Mivel sejtettük, egy mobil WC olcsóbb lehet, rákérdeztünk, miért nem helyeznek ki ilyeneket azokra a helyekre, ahol most gond van. A Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) irányítottak minket, mivel ez az ő asztaluk.

Van pár ingyenes WC is

Az FCSM két éve vette át Budapesten a nyilvános WC-k üzemeltetését. A teljesen leromlott állapotú hálózatot felújították, s mára már 42 kulturált, tiszta illemhelyet üzemeltetnek, ami turisztikai szempontból is nagy előrelépés. Ezzel elsődleges céljuk a szolgáltatás színvonalának emelése volt. Vagyis hogy a turisták és a járókelők igényeit maximálisan ki tudják szolgálni. A szolgáltatás díja 150 forint.

Ezen kívül a Főkerttel együttműködve 10 játszótéren ingyenes WC-ket telepítettek, s az egyik hajléktalan ebédosztó helyszín mellett is van díjfizetés nélküli toalett – közölték.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Kummer János

A mobil megoldás lehetne

Érdeklődtünk, lenne-e lehetőség arra, hogy ingyenes mobil hajléktalan WC-ket helyezzenek ki a város több pontjára. Erre Bátori Marianna kommunikációs vezető az előbb említett, frissen telepített, folyamatosan igénybe vehető ingyenes illemhelyeket említette.

Visszatérve a kérdésünkhöz, javasoltuk: írják rá az ingyenes mobil illemhelyekre, hogy „hajléktalanok számára”. S bízzunk benne, hogy ez az üzenet célba érne. Erre nem reagált a kommunikációs vezető. Viszont felvetődött, hogy a költségviselés kérdése nem lenne megoldott.

Megkérdeztük Budapest Főváros Önkormányzatát is, tervezik-e, hogy valamilyen megoldást találjanak. Vagyis hogy a hajléktalanoknak ne a közterületeken kelljen a dolgukat végezniük. Például mobil „hajléktalan WC-k” kihelyezésével. Jeleztük, szerintünk ez sokkal emberbarátibb megoldás lenne, akár a hajléktalanokat nézzük, akár a buszra várókat, akár a járókelőket, turistákat. Választ azonban nem kaptunk.

Az FCSM tájékoztatása szerint egy mobil WC kihelyezésének díja havi 76 000 forint plusz áfa. Ez a díj magában foglalja a napi takarítást és feltöltést is. A közterület takarítása most havi 112-120 ezer forint plusz áfába kerül. Anyagilag tehát nem igazán indokolható, ha nem fontolják meg a lehetőséget. Persze lehet, hogy a mobil WC városképileg nem a legjobb megoldás. De úgy gondoljuk, a jelenlegi helyzet ennél sokkal kevésbe az.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik