Belföld

Így nem vezet tragédiához a balatoni fürdőzés

balaton-strand (balaton, strand, )
balaton-strand (balaton, strand, )

A szabályok betartását kéri a fürdőzőktől a hőségriasztás idején is a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Az idei nyáron már számos végzetes vízi balesethez vezetett két leggyakrabban elkövetett hiba. Az egyik, hogy a melegben elbágyadnak, elalszanak a vízi járműveiken az emberek, rosszul lesznek, vagy elsodródnak a mélyvíz felé. Ez utóbbi esetben alapszabály, ha valaki túl mélyre sodródik, ne engedje el a vízi eszközét, hanem abba kapaszkodva várja meg a mentést.

A másik gyakran elkövetett szabálytalanság a vízibiciklik túlterhelése népes csapatokkal, ahonnan az utasok vízbe ugrálnak, és nincsenek tekintettel arra, hogy nem mindegyiküknek megfelelő a vízbiztonsága, miközben olykor észrevétlenül a mély vízbe érnek.

Hűvös helyen

A rendkívüli meleg fokozottan megterheli a szervezetet, és egy-egy rosszullét a vízben akár végzetes is lehet, ezért a hőségriadó idején a strandolók, ha egy mód van rá, ne fürödjenek egyedül.

A magas átlaghőmérséklet és magas UV-sugárzás miatt 11–15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni, és sok folyadékot fogyasztani. Fürdés vagy vízi jármű használata előtt pedig kerülni kell az alkohol, illetve más, kábítóan ható szer fogyasztását.

Viharjelzés

A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, és a 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermekek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödjenek a szabad vizekben.

Záporok, viharok a hőségriadó idején is előfordulhatnak, ezért figyeljük a viharjelző berendezéseket: I. fokú viharjelzés esetén (percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés) a parttól 500 méternél nagyobb távolságban tilos fürdeni, II. fokú viharjelzés esetén (percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés) pedig tilos a fürdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik