Belföld

Vasszigor a felelőtlen állattartókkal

macska (macska, napi cuki, )
macska (macska, napi cuki, )

Változtak az állattartás szabályai mától. Az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nő, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

Kapcsolódó cikkek

Az új szabályozás szerint augusztus 1-jétől tilos a kutyákat szűkös helyen tartani és az előírtnál rövidebb eszközzel kikötni. Tiltott lett az állatok fülének csonkítása, és mostantól a farokcsonkítás is csak egyhetes korig engedélyezett. A kutya-, macska- és a görénykölyköket pedig mostantól nyolchetes korukig kötelező az anyjukkal tartani. Jövő év január elsejétől pedig négy hónaposnál idősebb kutyáknál kötelező lesz a csip beültetése.

A rendelet értelmében tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani. A hím sziámi harcos halakra különleges szabályok is vonatkoznak: úgy kell tartani azokat, hogy egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák.

Az állatvédelmi bírság alapösszegét a jogsértés körülményeitől függően felszorozzák. Büntetés kiszabásánál a legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok nélkül oltotta ki, állatot kínzott vagy az állatot kitette. Ez esetben a bírság összege százötvenezer forint.

Ugyancsak százötvenezres büntetés jár annak, aki állatviadal szervezésében közreműködik vagy állatot emberre uszít.

Ha valaki egyszerre több szabályt is megszeg a fentiek közül, akkor pedig akár több százezer forintos bírságot is fizethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik