Belföld

Szerdától tilos megcsonkítani a kutyák fülét

Augusztus elsejétől számos változás lép életbe a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban.

Tilos lesz a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség augusztus 1-jétől – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében. Szerdától számos további változás lép életbe a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban.

Területi igények

Az új előírások értelmében a kis testű kutyáknak legalább 10, a közepes testűeknek 15, a nagy testűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is: kis testű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagy testűt 8 méteres lánccal, kötéllel szabad csak megkötni.

Füle, farka

Fontos, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából fülcsonkítást nem, csak farokkurtítást szabad végezni, az is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb-, a macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz az anyjukkal tartani.

Kell a chip

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy jövő év január elsejétől a négy hónaposnál idősebb kutyákat kötelezően el kell látni chippel. A gazdáknak tehát még öt hónap áll rendelkezésére, hogy elvégeztessék a szükséges beavatkozást.

Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy egy kutya chipezéséért maximum 3500 forintot kérhet az állatorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik