Belföld

Lázár: 1956 hősei győztek

(1024x768).png ()
(1024x768).png ()

A Fidesz-frakcióvezető szerint nem volt hiábavaló az 56-osok áldozata, mert az ország független.

Magyarország ma szabad és független ország, egyenrangú tagja Európának és a szabad világ legfontosabb szövetségi rendszereinek – mondta Hódmezővásárhelyen Lázár János. Annak, ami Európában történik, nemcsak elszenvedői vagyunk, ahogy 1956-ban, hanem alakítói is. Az Európai Unió és Európa legsúlyosabb gazdasági krízisében nincs döntés nélkülünk, magyarok nélkül – tette hozzá a Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető polgármester. Lázár János az ’56-os forradalom 55. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, ezzel utal arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcsértekezlet miatt nem tudott részt venni a budapesti központi ünnepségen.

A forradalom hősei előtti főhajtásra mindig és mindenkor szükség van, az utolsó utáni pillanatban sem hiábavaló ez. “A sajnálatos októberi eseményekkel maszatoló KISZ-titkárok, meg a Biszku Bélák ma könnyű nyári öltönyökben sétálnak a zöldövezetekben, míg az ,56 utáni megtorlások túlélői gyakran nyomorognak és lekapcsolt villany mellett várják a nyugdíjat hozó postást” – hangsúlyozta Lázár János. “Amíg él még egy is, aki élvezi a közösség által biztosított nyugdíjat, az egészségügyi ellátást, a lakást, a nyaralót és egyáltalán a szabadságot azok közül, akik korábban mások szabadságát, ifjúságát, boldogságát vagy az életét vették el, addig nem késő” – tette hozzá.

A politikus szerint a hőseink iránti büszkeséget, tiszteletet nem beszédekkel, hanem tettekkel kell kifejezni. Olyanokkal, amelyek az év minden napján éreztetik hatásukat. Ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy azok akik, a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői voltak helyi vagy országos szinten, jóvátételi adót fizessenek nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák azokat az 56-os szervezeteket, melyek a nehéz körülmények között élőknek próbálnak segíteni.

Az ünnepségen mintegy négyszáz határon túli magyar tett állampolgári esküt. Közülük sokan Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgárai, ezt a címet a 2004. december 5-i népszavazást követően alapította az alföldi város közgyűlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik