Belföld

Felmentették őket, mégis maradnak

okovacs-Szilveszter(210x140)(1).jpg (ókovács szilveszter, operaház)
okovacs-Szilveszter(210x140)(1).jpg (ókovács szilveszter, operaház)

Augusztusban tisztázzák, hogyan dolgozik tovább a múzeumi negyed koncepciójáért, illetve az Operaházért felelős kormánybiztos.

Továbbra is számít a pénteken menesztett két kormánybiztos munkájára a kulturális államtitkárság, ennek jogi kereteit augusztusban dolgozzák ki – közölte hétfőn L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára. Baán Lászlót, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesért felelős kormánybiztost és Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház irányításáért felelős kormánybiztost augusztus 31-i hatállyal mentették fel tisztségükből.

Az Emmi szombati közleménye szerint a kormányzati hatáskörök átszervezése miatt a két feladat a kabinet közvetlen irányítása alól a kultúrát is felügyelő tárcához kerül, s abban mindketten fontos szerepet kapnak. Baán László hétfőn a távirati irodának elmondta: már megállapodott Balog Zoltán tárcavezetővel, hogy továbbviszi a feladatot, amelyet szerinte az Emmi ezentúl „jobban a magáénak fogja érezni”.

Ókovács Szilveszter hozzátette: csak az a kérdés nem dőlt még el, hogy miniszteri biztosként vagy megbízott főigazgatóként dolgozik tovább. Beszámolt arról, hogy a Magyar Állami Operaház a héten kiírja az Erkel Színház felújításával kapcsolatos kivitelezés közbeszerzési pályázatát. A cél az, hogy a jövő év márciusában elkezdődhessen a próbaüzem, illetve az, hogy ott és úgy valósulhasson meg a következő szezon, ahogy meghirdették.

Arra a kérdésre, hogy mikor írják ki az operaház főigazgatói pályázatát, és indul-e azon, elmondta: mindez nem sürgős, hiszen a 2012/2013-as évad terve kész, és azt minden szándék szerint a mostani adminisztráció viszi végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik