Belföld

Kedvezményes diákhitel mellett érvelt Orbán

Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )
Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )

A kormányfő nem enged az ellenforradalomnak, nem hagyja, hogy elodázzák a felsőoktatás átalakítását. Amelyik iskola nem népszerű, az nem kap pénzt a folytatásban.

Egy olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes diákhitellel tudják finanszírozni magukat – mondta a miniszterelnök a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi, budapesti megbeszélésen.

Kijelentette: ő személy szerint ellensége a tandíjnak, ezért egy olyan rendszer mellett érvel, amelyben az állam a szegényebbeknek is megadja – egy hosszú lejáratú kölcsönön keresztül – azt a lehetőséget, hogy saját magukat „kiiskolázzák”.

Kedd este közzéteszik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így „látni fogjuk, hogy melyik egyetemre, főiskolára mennyien jelentkeztek, és mennyien kerültek be, és látni fogjuk, hogy melyik főiskolát és egyetemet kerülték el a fiatalok”. Utóbbiakat nem fogja támogatni a kabinet a jövőben – tette hozzá. Orbán szerint a szerdai kormányülésen már napirenden is lesz a téma, szerinte ugyanis nem szabad megvárni a következő évet az új felsőoktatási rendszerrel, azt most el kell indítani.

Az ombudsman keddi állásfoglalása kapcsán – amelyben a hallgatói létszámkeretről szóló kormányhatározat visszavonását kérte Szabó Máté – elmondta: sokan akarják elhalasztani az új rendszer elindításának dátumát, “ellenforradalmi kísérletek zajlanak”. Mindezt úgy értékelte, hogy nem a célokról, hanem a részletkérdésekről szól a vita, és ez a kormány hibája.

A miniszterelnök jelezte, hogy ma ezer- és tízezerszám vannak olyan diplomás fiatalok, “akiknek van egy papír a kezükben, és azt hiszik, az ér valamit”, holott “az a keserű realitás, hogy a papír nem ér semmit” a munkaerőpiacon. Ezért sürgős a beavatkozás, mert mindez rossz pályára állítja a fiatalokat, és rossz társadalmi folyamatokat is eredményez.

Orbán úgy látja, hogy a szakmunkásképzők, a szakképzés ügyét is be kell emelni a közéletbe. “A melós fiatalokkal törődni kell, mert (…) Magyarország a melósok nélkül nem lesz nyertes”. Hozzájuk hasonlóan a fiatal gazdákkal is foglalkozni kell – emelte ki.

A kormányfő egyébként arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik