Belföld

Az ombudsman keresztülhúzta Hoffmannék számítását

egyetem (egyetemi előadó, hallgatók)
egyetem (egyetemi előadó, hallgatók)

A felsőoktatásban felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól Szabó Máté ombudsman - tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden.

Szabó Máté egy alkotmánybírósági határozatra is hivatkozva kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg. Az ombudsman szerint a kormányhatározat megalkotása a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozott – áll a közleményben.

Az ombudsman egy panaszbeadványhoz kapcsolódva az idén júniusban, hivatalból indított vizsgálatot a felsőoktatási intézményekbe felvehető hallgatók létszámkeretének nagyarányú csökkentése miatt.

A vizsgálat feltárta, hogy a jogalkotó nem tartotta be a jelenleg hatályos felsőoktatási törvény rendelkezéseit, a létszámkeret előző évhez viszonyított plusz-mínusz 10 százalékos változást engedélyező, illetve korlátozó garanciális szabályát. Ezt Szabó Máté kérdésére az oktatásért felelős államtitkár is elismerte, ugyanakkor ezzel összefüggésben a kormány stratégiai céljainak megvalósítására hivatkozott – közölte az ombudsman hivatala.

Hozzátették: az alaptörvény külön is rögzíti, hogy a jogszabályok mindenkire, így az állami szervekre nézve is kötelezőek. Az Alkotmánybíróság a hallgatói létszámkeretre vonatkozó szabályozása kapcsán alkotott határozatának értelmében törvénysértő az olyan jogalkotás, amikor nem a megalkotására felhatalmazó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően határozzák meg egy alacsonyabb szintű norma tartalmát.

Mindezek miatt Szabó Máté a kormánytól azt kérte: vonja vissza a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatók létszámkeretéről szóló döntését, és a létszámkeretre vonatkozó törvényi rendelkezésekkel összhangban rögzítse a 2012/2013-as tanév új belépőinek felsőoktatási létszámkereteit – olvasható a közleményben.

Az állásfoglalás időzítése azért is figyelemreméltó, mert ma este, várhatóan nyolc órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel mintegy 110 ezer, felsőoktatási intézménybe jelentkező sorsa dől el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik