Belföld

Hiller szerint “méretes ökörséget” csinált a kormány

hiller istván (hiller istván)
hiller istván (hiller istván)

Megbukott az új felsőoktatási felvételi rendszer - véli a szocialista politikus. Hiller István szerint az ombudsman is erre utalt, amikor a ponthatárok meghúzásának napján arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza a a keretszámokról szóló határozatot.

Amíg Európa összes országában növelik a felsőoktatásba felvehetők számát, addig az Orbán-kormány egy év alatt 53 ezerről 32 300-ra csökkentette az államilag finanszírozott helyeket, erről ráadásul későn értesítve az érettségizőket. Így nem tudni, hogy akik ingyenes képzésre jelentkeztek, de nem kerülnek be, azok tudják-e majd vállalni a megemelt tandíjakat – mondta el keddi sajtótájékoztatóján az MSZP korábbi oktatási minisztere.

Hiller István szerint hiba volt bevezetni a részösztöndíjas képzési formát, mivel az így meghirdetett helyeket nem tudták betölteni, azok egy részét át kellett csoportosítani, ez pedig önmagában a felvételi struktúra bukását bizonyítja.

A szocialista politikus egyetért az alapvető jogok biztosával, aki a felsőoktatásba felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Szerinte Szabó Máté a politika nyelvére lefordítva azt üzente a kormánynak, hogy “méretes ökörség”, amit csinálnak, de nem veszélyeztette annak a több mint harmincezer diáknak a továbbtanulását, akik teljesítményüknek köszönhetően bejutnak az állami képzésre.

Az ombudsman állásfoglalásának időzítése azért is figyelemreméltó, mert ma este, várhatóan nyolc órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel mintegy 110 ezer, felsőoktatási intézménybe jelentkező sorsa dől el.

Hiller István arról is beszélt, hogy a keretszámok csökkentése oktatók elbocsátásához vezet, ez pedig a költségvetési megszorításokkal együtt a felsőoktatás színvonalának zuhanását fogja eredményezni.

Úgy vélte, az államtitkárságnak meg kell akadályoznia, hogy nyugdíjba küldjék a 62 év feletti egyetemi és főiskolai oktatókat, mert az intézkedés a felsőoktatás “lefejezését” jelentené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik