Belföld

A Mazsihisz feljelentette a kuruc.infót

csatáry-demonstráció (ingyenes, )
csatáry-demonstráció (ingyenes, )

A gyülekezési szabadság jogának megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt fordultak a Legfőbb Ügyészséghez.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közleménye szerint egy szélsőséges honlapon az jelent meg, hogy pénzjutalmat ajánlanak azoknak, akiknek sikerül megszerezni a Csatáry László lakásánál a férfi felelősségre vonását követelő fiatalok személyes adatait. A közlemény ugyan nem nevezte meg a kuruc.infót, de a Hír24 több újságírója is látta a portálon a szóban forgó felhívást.

A feljelentésben hangsúlyozzák, hogy az elkövetők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a hétfői demonstráción részt vevőket és más személyeket fenyegetéssel megakadályozzanak abban, hogy gyülekezési jogukat gyakorolhassák. Ezért a Mazsihisz vezetői kérik a Legfőbb Ügyészséget, hogy rendelje el a nyomozást, állapítsák meg az elkövetők személyét, és intézkedjenek felelősségre vonásukról.

A nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették Csatáry Lászlót a második világháborúban egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. A férfi néhány órával később – a Budai Központi Kerületi Bíróság határozata nyomán – házi őrizetbe került.

A 97 éves férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Az agg ember nem érti a vádakat. A Magyar Hírlapnak elmondta: elképzelése sincs, miért ítélték halálra az egykori Csehszlovákiában. Emellett a kanadai hatóságok két év alatt sem találtak olyan dokumentumokat, amelyek alapján bűnösnek mondták volna ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik