Belföld

Nem romlottak az érettségi eredmények

erettsegi(210x140)(1).jpg (érettségi, diák, vizsga)
erettsegi(210x140)(1).jpg (érettségi, diák, vizsga)

A tavaszi vizsgaidőszak országos átlaga idén 3,62 lett, megint a matematikaátlag lett a legrosszabb.

A május–júniusi érettségi vizsgák eredményei nem jelentenek nagy változást a tavalyi adatokhoz képest: a vizsgaidőszak országos átlaga idén 3,62 lett, tavaly ennél mindössze 0,03-dal értek el jobbat az akkori maturálók.

Az Oktatási Hivatal honlapján közzétett adatok szerint az összes vizsgatárgy eredményét összesítve középszinten az érettségizők 17 százaléka a 40 és 50 százalék között teljesített, emelt szinten pedig a legtöbben, több mint 20 százalék 70 és 80 százalék közötti eredményt ért el. A kötelező vizsgatárgyak többségének szóbeli vizsgáin egyébként magasabb százalékos eredményt értek el a tanulók, mint az írásbeli dolgozat során. Ősszel már 25 százalék lesz a minimumkövetelmény.

A kötelező érettségi tantárgyak vizsgaátlaga általában minden évben 3 és 4 közé esik, idén sem történt ez másként. A 2011. évi május–júniusi vizsgaidőszakhoz képest alig változott a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem (középszinten idén 3,48 és 3,56) átlaga, de a matematika átlaga valamelyest nőtt (2,99-ről 3,04-re). Így is a matekátlag lett a legrosszabb, a legjobb pedig a kémia (3,84) és a fizika (3,83).

A gimnáziumi és a szakközépiskolai átlageredményeket összevetve, középszinten a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a matematika tantárgyakból körülbelül 10 százalékkal teljesítettek jobban a gimnazisták. Hasonlóak az arányok a természettudományos tárgyakból, míg az angol és a német nyelv tekintetében magasabb, 15 százalék körüli a különbség. Emelt szinten mindössze 1-2 százalékos eltéréseket mutatnak a két iskolatípus adatai, ennek oka, hogy mindkét iskolatípusból csak a legkiválóbbak választják ezeket a vizsgákat.

A tavaszi érettségi során – az idegen nyelven letett vizsgákat külön számolva − középszinten 181, emelt szinten 65 vizsgatárgyból tettek érettségit a diákok, végül 2012 júniusában 82 172 érettségi bizonyítványt és 16 887 tanúsítványt osztottak ki.

Az „új” vizsgafajták közül azonban idén is az előrehozott érettségi volt a leggyakoribb, amelynek lehetőségével csaknem 55 ezer diák élt. Középszinten a legtöbben, 10 485-en angol nyelvből próbálkoztak idő előtt vizsgát tenni, amit az informatika, a földrajz és a német követ a népszerűségi listán. A kötelező vizsgatárgyakból tantárgyanként 2500-3800 diák vette igénybe az előrehozott érettségi lehetőségét. Az emelt szinten előbb vizsgázók száma − a vizsgarendszer előírásaiból adódóan − természetesen jóval kevesebb: idén itt is az angol vezetett 626 fővel, míg az ezt követő vizsgatárgyakból, németből, testnevelésből, kémiából próbálkozók száma 100-200 fő között mozgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik