Belföld

Eldőlt: bekeményítik az érettségit

érettségi (érettségi, vizsga)
érettségi (érettségi, vizsga)

Módosította a kormány az érettségi vizsga szabályait, jövőre nehezebb lesz a kettest megszerezni.

Az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik. Az oktatási államtitkárság szerint még így is sokkal jobban járnak a magyar diákok, mint az unió legtöbb országában tanuló társaik. A legtöbb helyen ugyanis – hangsúlyozza az államtitkárság közleménye – 50 százalék alatt megbukik a vizsgázó.

Már az érettségi rendelet tervezetének megjelenésekor megírtuk, hogy önmagában egy ilyen lépésnek nem sok értelme van. Egyrészt a többi érdemjegy megszerzésének követelménye nem változik. Hármast, négyest és ötöst a diák ugyanúgy 40, 60, 80 százaléktól kaphat a középszinten, és 33, 47, 60 százaléktól emelt szinten a diák, mint eddig. Az elképzelés tehát csak az alsó küszöböt változtatja meg, ez mérési-értékelési szempontból nem tűnik túl szakszerűnek. Másrészt a százalékpont önmagában semmit nem mond. Nem mindegy például, hogy az emlegetett európai 50 százalékot milyen nehézségű teszten kell elérni. Elképzelhető olyan vizsga, ahol a 20 százalékot nehezebb elérni, mint egy másikon a 25-öt vagy akár az 50-et. Az emelt szintű vizsgán sem ugyanannyit ér a 20 százalék, mint a középszintűn.

Tavaly a nyári érettségi időszakban 3355 bukás volt, 3148-an középszinten, 207-en pedig emelt szinten kaptak egyes érettségit – írta meg az Oktatási Hivatal adatai alapján az Origo. A tanulók nagyjából tíz százaléka állt a bukás szélén, ugyanis 46 528 olyan érettségi volt, amely 20-29 százalékos eredményt ért el. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre 25 százalékot kell majd teljesíteni a ketteshez, tízezrek érettségije kerülhet veszélybe. A részletes adatok azt mutatják, hogy matematikából és magyarból táncoltak a legtöbben a bukás szélén: matekból több mint húszezer, magyarból pedig majdnem nyolcezer olyan érettségi volt, amely nem érte el a harmincszázalékos eredményt.


Fotó: Neményi Márton

Csökken szeptembertől a válaszható vizsgatárgyak köre is. Ezzel a kormány visszaszorítja a rendszer pazarló költségeit. A vizsgatárgyak csökkentése már fél évtizede téma, 2008-ban például csak 19 olyan vizsgatárgy volt, amit az érettségizők több mint egy százaléka választott a matúrán, és a 189 (!) tárgyból 116 olyan volt, amelyet ötvennél kevesebben választottak. Olyan extrém vizsgákat is ki kellett dolgozni milliókért, mint például a bolgár nyelvű testnevelés. A választható tárgyakat azóta már csökkentették egy körben, most további csökkentés várható.

Idegen nyelv esetében ezután már csak angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok.

Állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet majd maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyakkal – a pszichológia, valamint az európai uniós ismeretek kivételével – a jövőben nem lehet érettségizni. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni. A művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül. Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma.

Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik