Belföld

Navracsics: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására

Navracsics Tibor (Navracsics Tibor)
Navracsics Tibor (Navracsics Tibor)

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást.


(Fotó: Hír24/Kummer János)

Szigorítás kell

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani – közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában arra a felvetésre, hogy a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a rendőrség Bándy Kata meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról annak korábbi szabálysértési ügyeiben, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.

Navracsics Tibor azt is mondta – a romákkal szembeni, a gyilkossággal kapcsolatban kialakult ellenérzésekre reagálva -, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy egyedi esetek miatt csoportokat ne érjen hátrány.

Nem lesz halálbüntetés

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei miatt szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását, a miniszter hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. Megjegyezte, a tényleges életfogytiglan legalább ilyen súlyos büntetés lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik