Közélet

Már ülnie kellene Bándy Kata gyilkosának

Szabálysértésért ítélték el P. Lászlót. Ha bevonult volna a rácsok mögé, a fiatal lány ma is élne.

A Pécsma.hu információi szerint P. László valóban szerzett sérüléseket a rendőrségi intézkedés alatt. A férfit a Honvédkórházba szállították a rendőrök vasárnap. Ellátták, de nem tartották bent, már átvitték a Pécsi Rendőrkapitányság fogdájába. Szerdán délelőtt döntenek előzetes letartóztatásáról.

A Pécsma.hu-nak sikerült elérnie a gyanúsított védőjét. Az ügyvéd egyelőre azt kérte, nevét ne közöljék. Azt azonban elmondta, a férfit szombaton menekülés közben, Bóly közelében fogták el a kommandósok. Másra nem tett terhelő vallomást. A gyanúsított így fogalmazott: „Egyedül viszem el a balhét.” Indokként azt hozta fel, hogy megtetszett neki a lány, csupán szexuális indíttatásból támadta meg. Elmondta azt is, hogy nem ismerte korábban Katát.

A gyilkost kedd délelőtt hallgatják ki ismét. A védő azt mondta, további részletekkel várhatóan csak kedden tud szolgálni.

A bama.hu közben arról ír – szintén az ügyvédre hivatkozva – hogy P. László vallomása szerint egyedül követte el a gyilkosságot. Azért ölte meg, mert nem akart vele közösülni. Ott fojtotta meg áldozatát, ahol a holttestet megtalálták. A gyanúsított állítja, gyalog mentek oda, útközben beszélgettek. A férfi a  védő szerint nem mondta ki, hogy megbánta a tettét, de egész magatartása erre utal. 

Egy gyilkos? Két gyilkos? Több gyilkos?

A Hír24 kereste a rendőrséget, de továbbra sem mondanak semmit azon túl, amit reggeli közleményükben leírtak. Abban mindössze annyi szerepel, hogy elfogták a feltételezett gyilkost, egy 26 éves férfit, aki beismerő vallomást tett. Végezetül csak annyit közöltek, hogy továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás, illetve hogy csak akkor tartanak sajtótájékoztatót az ügyről, ha megtörtént a „bűncselekmény valamennyi körülményének” tisztázása. Alig egy órával később már tudni lehetett, egy bizonyos P.Lászlót gyanúsítottak meg.

A nagy csend és az utóbbi mondat is arra enged következtetni, hogy P. Lászlónak talán társa is volt. Elindult a találgatás, a Dunántúli Napló például azt írta, egy embert keresnek még, aki kapcsolatba hozható a gyilkossággal. A gyanúsított barátnője pedig azt mondta, hogy párja testvérének is nyoma veszett, nem tudnak róla semmit. Szerinte nem kizárt, hogy őt is elkapták a rendőrök, de arra is van esély, hogy bujkál.

Az állítólagos gyanúsítottverésről is számos variáció látott napvilágot. Olyan hír is megjelent, miszerint nem P. Lászlónak esett baja, hanem a gyilkosság másik résztvevőjét hagyták helyben. Az Inforádió pedig időközben arról számolt be, már az összes gyanúsított rendőrkézre került.

Kata tényleg rosszkor volt rossz helyen?

Múlt héten kriminálpszichológushoz fordultunk, arra voltunk kíváncsiak, mégis milyen ember az, aki ilyen szörnyű tettre képes. Bilkei Pál azt mondta, szinte kizárt, hogy olyan követte el a gyilkosságot, aki ismerte Katát. A szakember úgy véli, szexuális bűnöző csapott le a hajnalban hazafelé tartó lányra. A PécsMa.hu ugyanakkor úgy tudja, P. László szerelmes volt a fiatal pszichológusnőbe. A gyanúsított kihallgatásán állítólag azt mondta: „Ennek így kellett lennie, így kellett történnie.”

Ki is ez a P. László?

Úgy tudni, a 26 éves fiatal már nem ismeretlen a rendőrök előtt, korábban volt büntetve. Ez lett a veszte, a DNS-minta alapján ugyanis könnyedén azonosították. A fiatalember Pécsett született, otthonaként azonban Kelebiát jelölte meg. A PécsMa.hu információ szerint három hete költözött a romos, lepusztult épületbe, méghozzá unokatestvéréhez. Barátnőjével az ház udvarán ismerkedett meg. A lány azt mondta, nem gondolta, hogy párja képes gyilkolni, vele sosem erőszakos. Állítja, őt a rendőrök értesítették a történtekről. “Ledöbbentem, leszédültem” – nyilatkozta az internetes portál tudósítójának.

Facebook-profiljából kiderül, P.Lászlónak van egy kisfia is. A fiatalt a HírTV tudósítója szerint nem messze ettől a romos háztól kapták el, menekülni próbált, de hiába futott be az erdőbe, nem jutott messzire. Egyes hírek szerint már szombaton elkapták.

A férfi állítólag szökni készült, a horvát határon át akart kereket oldani. A tettesnek egyébként börtönben kéne már ülnie. A Halasi Tükör munkatársai Kelebián, a férfi szülőházában jártak. Édesanyja tőlük értesült arról, hogy fiát gyanúsítják a gyilkossággal. Az ügyről ő is a rádióban hallott. Mint mondta, megdöbbent, amikor megtudta, hogy a fia a feltételezett tettes. A férfi egyébként 2-3 hónapja volt otthon pécsi barátnőjével együtt.

Az édesanya azt mondta, három hete beszélt utoljára a fiával telefonon. Megmutatta a szobáját is, ahol a kollégák szexlapokat és rendőrségi behívókat is találtak. Az egyik papír alapján 2012. július 2-án kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe egy szabálysértési eljárás miatt. Húsz napott kellett volna rács mögött töltenie, vagyis elméletileg a gyilkosság idején is bent kellett volna lennie.

A férfi novemberben szabadult utoljára, mert egy évig ült gépkocsi-feltörés miatt. Előtte viszont 6 évig volt elzárva rablás miatt. A környékbeliek elmondták, onnan tudták, hogy a férfi otthon van, hogy a környékben, hogy több lett a lopás. Ugyanakkor úgy vélik, nem tűnt erőszakosnak.

Szerdán fény derülhet mindenre

Pécs polgármestere szerdán, 10 órakor találkozik a rendőrfőkapitánnyal. PécsMa.hu úgy tudja, miután ez megtörtént, Páva Zsolt beszámol a részletekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik