Belföld

Gránátot találtak Székesfehérváron, kiürítik a környéket

Aknavető gránátot találtak Székesfehérváron, emiatt 150 méter sugarú körben kiürítenek minden házat a Késmárki és a Fiskális utca kereszteződésében. A lakókat a Videoton Oktatási Központba szállították.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: 34 lakóházat és 3 intézményt kellett kiüríteni a székesfehérvári Fiskális úton; lakóházakból, egy gyógyszertárból, egy orvosi rendelőből és egy postáról kellett biztonságos helyre távozniuk az embereknek. A lakását 64 embernek kellett elhagynia, köztük négy mozgáskorlátozott lakónak, nekik a mentők segítettek.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábban az MTI-vel azt közölte: egy 82 milliméter átmérőjű, második világháborús szovjet gránátot találtak, csatornázási munkák közben.Hozzátették, hogy a gránát gyújtószerkezete megsérült, ezért nem lehet elszállítani, hanem a helyszínen kell megsemmisíteniük a tűzszerészeknek.

A szóvivő később arról számolt be, hogy tíz köbméternyi homokréteg alatt, a helyszínen robbantják fel az aknavető gránátot. Mivel a homok megérkezése és a robbanótest megsemmisítése hosszabb időt vehet igénybe, a környéken kiürített épületek lakóit a katasztrófavédelem kisbuszaival a Videoton Oktatási Központba szállították, ahol szendvicset és ásványvizet kaptak, és ott várják be, amíg biztonságosan hazatérhetnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik