Belföld

Nem minden nőnek jár a nyugdíj negyven év munka után

nyugdíjfolyósító igazgatóság (nyugdíjfolyósító igazgatóság)
nyugdíjfolyósító igazgatóság (nyugdíjfolyósító igazgatóság)

Nem egyformán kötelező felmenteni a negyven év szolgálati időt szerző nőket a különböző jogszabályok alapján, a jelenlegi szabályozás így hátrányosan érinti a közalkalmazottakat – hívja fel a figyelmet szerdai közleményében a Liga Szakszervezetek.

Az érdekképviselet ezért kezdeményezi a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a közszférán belül – az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően – összhang legyen a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályok között.

A Liga kifejti, hogy azok a nők, akik közszolgálati tisztviselők, honvédségi hivatásos és szerződéses katonák vagy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, ha kérik, mindenképpen megkapják felmentésüket, ha megvan a negyven év szolgálati idejük, de a közalkalmazottaknál ez csak lehetőség a munkáltató számára, nem kötelezettség.

A közalkalmazottak esetében a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy a munkavállaló kezdeményezését követően felmentéssel – a negyven év szolgálati idő és az egyéb feltételek megléte esetén – – megszünteti a jogviszonyt vagy sem. A gyakorlat munkáltatónként teljesen eltérő, nyilvánvalóan több esetben anyagi megfontolás alapján utasítja el a kérelmezőt az adott intézmény, szervezet – hangsúlyozza a Liga.

Hozzáfűzik: a jelenlegi szabályozás így súlyosan hátrányosan érinti a közalkalmazottakat,– például az ápolónőket, tanárnőket, önkormányzati ügyintézőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik