Belföld

Ahol Orbán Viktor a 43.

Parla(mentes) és szószátyár képviselők. Meglepő lista hallgatag és beszédes politikusokról. Képviselőként a kormányfő volt szóvivője sem beszédes.

Mivel a parlamentáris („megbeszélő, tanácskozó”) demokrácia lényege a vita, érdekes, hogy egyszer sem szólalt fel a parlament tavaszi-nyári ülésszakán harmincöt képviselő.

Hallgatag kormánytagok

Tavaly július óta hallgat Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes. Rajta kívül nem szólalt fel egyszer sem az első félév 54 ülésnapján Szijjártó Péter, a miniszterelnök korábbi szóvivője, a Miniszterelnökség jelenlegi államtitkára, Varga Mihály, IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Néma városatyák

Hallgatott György István főpolgármester-helyettes és több kormánypárti polgármester is. Bácskai János (IX. kerület), Borkai Zsolt (Győr), Cseresnyés Péter (Nagykanizsa), Cserna Gábor (Dunaújváros), Gyutai Csaba (Zalaegerszeg), Kapus Krisztián (Kiskunfélegyháza), Koncz Ferenc (Szerencs), Simon Miklós (Nyírbogát), Simonka György (Pusztaottlaka), Szabó Tamás (Jászberény), Tessely Zoltán (Bicske) és Vécsey László (Szada).

Pártsemleges szótlanság

Szótlan maradt Ivád független polgármestere, Ivády Gábor, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló, független Oláh Lajos, a szintén független Pősze Lajos és a jobbikos Szabó Gábor.

Ahol rekord Meggyes két szava

A „némák” közül négyen 2010 tavasza óta szótlanok, míg Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester csak két szót mondott. Mentelmi ügye tárgyalásakor nemmel felelt arra a kérdésre, akar-e felszólalni, egyszer pedig szavazógépe meghibásodása miatt szóban adta le igenlő szavazatát. A jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta egyetlen felszólalást sem jegyzett Bíró Márk, a Fidesz-frakció közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felelős képviselője, Kovács Ferenc, a nemzeti összetartozás bizottság alelnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Molnár Ágnes, a fejlesztési tárca volt államtitkára.

A „szószátyárok”

A legtöbbet és a legtöbbször Schiffer András (LMP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és Göndör István (MSZP) beszélt. A legtöbbször, 192 alkalommal szót kérő Schiffer András összesen csaknem 14 órát beszélt. Őt Gaudi-Nagy Tamás követi, akinek 166 felszólalása 12 és fél óráig tartott. A két ellenzéki képviselő egyébként nemcsak a most lezárult félév, hanem a 2010 óta tartó parlamenti ciklus rekordere is: az LMP-s politikus – volt frakcióvezető – eddig 627-szer emelkedett szólásra, és ezek csaknem 48 órán át tartottak, míg jobbikos képviselőtársa ugyan csak 599-szer kért szót, de ezek ideje majdnem elérte az 50 órát.

Orbán 43. a listán

Idén eddig a legtöbbet beszélő fideszes – akinek nincs kormányzati tisztsége – Babák Mihály, Szarvas polgármestere volt, aki 89-szer szólalt fel, és ezzel a 13. helyre került a listán. Őt három párttársa – Halász János, Fónagy János és Kontrát Károly – megelőzte a sorban, de ők mindhárman államtitkárok is. Orbán Viktor 43-szor szólalt fel az elmúlt fél évben, és ezzel 43. a listán. A miniszterelnök 2 óra 14 percet szónokolt. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a képviselő tárcavezetők közül a legtöbbet beszélt.

Lázár – Mesterházy: 9-9

A frakcióvezetők közül az LMP-s Jávor Benedek beszélt a legtöbbször, 33 alkalommal, őt követi Rogán Antal – aki az ülésszak közben váltotta Lázár Jánost a Fidesz képviselőcsoport élén – 27 felszólalással. A KDNP-s Harrach Péter és a jobbikos Vona Gábor egyaránt 14-szer, az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Lázár János pedig 9-9 alkalommal szólalt fel.

Büntetlenül

Tavaly lapunk érdeklődésére Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke azt mondta, a kormánypárti képviselőcsoportban szakmai kabinetek vannak, melyek az ügyeket kezelik, és aki nem szakpolitikus, annak nincs kötelezően előírt felszólalási minimuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik