Belföld

Csalás miatt emel vádat a NAV a repülőgépgyártó ellen

NAV(210x140)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV(210x140)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

Vádemelési javaslattal fejezte be egy Bács-Kiskun megyei repülőgépgyártó cég ügyvezetője ellen indított nyomozását a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága

Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint a NAV pénzügyi nyomozói az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, magánokirat- és közokirat-hamisítás bűntette miatt folytatott eljárás iratait kilenc emberrel szemben vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségre.

Költségvetési csalás miatt a törvény akár tízévi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. A cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték – tette hozzá a szóvivő.

Jelezte: a repülőgépgyártó kft. korábban különböző pályázatokat nyújtott be eszközparkjának, műszaki berendezéseinek és informatikai rendszerének fejlesztésére. A társaság pénzügyeiért felelős, 42 éves ügyvezető – egyebek mellett az elnyert pénz elszámolásához – összesen több mint egymilliárd forint értékű fiktív számlát állított be könyvelésébe. A fiktív számlák kiállítását egy kiskunhalasi férfi intézte, aki megtévesztésül a számlázó cégeket mások nevére íratta, továbbá kecskeméti és budaörsi személyek tulajdonában álló társaságokat is bevont az “üzletbe”.

Az ügyvezető a fejlesztések mellett sikeresen pályázott a munkavállalók oktatásának támogatására is. A pénz felhasználását igazoló dokumentumok szerint az alkalmazottak vállalati kooperációs, menedzsment, angol nyelv, valamint uniós értékesítési- és szolgáltatásfejlesztési képzést kaptak. Az eljárás során azonban kiderült: az oktatások megtörténtét igazoló felnőttképzési szerződések, számlák, jelenléti ívek, vizsgajegyzőkönyvek hamisak.

A társaság összesen 197 millió forint adót és 46 millió forint jogosulatlanul felvett állami támogatást csalt ki az államkasszából, az uniós költségvetésnek pedig további 162 millió forint kárt okozott. Mivel a törvény lehetővé teszi az okozott kár értékének háromszorosáig terjedően a cég vagyontárgyainak lefoglalását, a nyomozók az ingatlanokat, a repülőgépgyár gépsorait, készleteit, egyéb eszközeit lefoglalták mintegy 892 millió forint értékben, így biztosítva az összességében 400 millió forintot meghaladó kár megtérülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik