Belföld

Tovább gyűrűzik az igazgatóbotrány

Nem csitulnak a kedélyek a miskolci Avasi Gimnázium igazgatói kinevezése körül. A szülők újra lemondásra szólították fel az új vezetőt.

„Az intézmények fenntartásáért és szakmai színvonaláért felelős önkormányzat, elismerve a pedagógusok eddigi tiszteletre méltó eredményeit, egy új vezetésben látja a továbbfejlődés lehetőségét. A döntés megszületése után a nyugodt munka és átmenet fontosságát szeretném hangsúlyozni, ami minden érdekelt fél, így a diákok, szülők, tanárok, fenntartó közös érdeke” – írta szerkesztőségünknek Papp Zsolt, a miskolci polgármesteri hivatal oktatási ügyekért felelős főosztályvezetője, amikor beszámoltunk a Földes Ferenc Gimnázium és az Avasi Gimnázium körül kialakult helyzetről.

Mindkét iskola élére – a tantestületek, szülők, diákok véleményét figyelmen kívül hagyva – az önkormányzat új igazgatót nevezett ki. A döntések ellen hevesen tiltakoztak az érintettek. Néhány napja az avasi Szülők Közössége másodszor szólította fel Schmidtné Törő Ágnest, hogy lépjen vissza igazgatói kinevezésétől. Ők sem a továbbfejlődés lehetőségét nem látják (a színvonalesésről szóló kritikákat, adatokra hivatkozva visszautasították a régi vezetők is), sem a nyugodt munka folytatását. Éppen ellenkezőleg.

A szülők tudomása szerint például a mai napig nincsenek megnevezett igazgatóhelyettesek, nem készítették el a tantárgyfelosztást sem a következő tanévre, s így a tantestületet a nyári szabadság alatt teljes bizonytalanságban tartja. „A tanárok úgy mentek el szabadságra, hogy nem tudják, mi lesz szeptemberben: kik lesznek, akiknek nem tudnak biztosítani teljes óraszámot (várhatóan 2 fő), kinek kell munkahelyet keresnie augusztus végén, amikor már mindenütt betöltik az üres álláshelyeket.”

Félrevezető adatok

A Szülői Közösség elnöke lapunknak elmondta, hogy jogosultak voltak a pályáztatási időszakban a véleményezésére, amivel ők éltek is.  Elolvasták a pályázatokat, meghallgatták az indulókat, majd 92 százalékban Arday István mellett szavaztak. Egy furcsa kettős szavazási eljárásnak köszönhetően aztán nem hiteles adatok láttak napvilágot. A tanári kar 90 százaléka a régi igazgatóra szavazott, de 42 százaléknak akár Schmidtné Törő Ágnes is jó lett volna. Tisztán az új igazgató mellett, tehát csak 10 százalék döntött.

Később az oktatási bizottság elnöke is ellentmondásba keveredett. Mint nyilatkozta, ő igennel szavazott Arday igazgatóra, de akkor hogyan lehet, hogy Schmidtné Törő Ágnes ellenszavazat nélkül lett jelölt?

Higgadtnak kell maradni

A Szülők Közössége két nap alatt az iskola előtt több mint ezer aláírást gyűjtött a majd hétszáz diák szüleitől. Fontosnak tartják a szülői felhatalmazás rögzítését, hiszen ez mutatja, hogy nem csupán néhány ember céljáért küzdenek. „Az idő minket nem sürget. Nyár van, nem kapkodunk. Sem a szülőket, sem a diákokat nem akarjuk abajgatni, higgadtnak kell maradni. Nyilván nincs olyan illúziónk, hogy még augusztus elseje, a kinevezés hatályba lépése előtt elérünk valamit” – fejtette ki a Szülők Közösségének elnöke.

Számukra az iskola az első. Azért harcolnak, hogy az iskola régi becsületét visszakapják. Természetesen nem mindegy, ki az igazgató, hiszen az elmúlt évtizedek emelkedő követelményeinek megfelelően Arday István folyamatosan magas szinten tartotta a gimnáziumot. Fontosnak tartják az iskola hozzáadott értékeit, a régi hagyományokat. Schmidtné viszont a tradicionálisan jó német, angol, francia nyelvi képzések közül az angolra helyezné a hangsúlyt, a városban is elismert rendezvényeket pedig csupán fölösleges külsőségnek tartja. Pedig például a tánc, az énekkar nem a tanulási időből vesz el, hanem plusz képességeket fejleszt, vélik a szülők.

Orbánhoz is

A szülők azt akarják elérni, hogy a felelősök vizsgálják felül döntéseiket és ismerjék be, hogy tévedtek, valótlan adatokat közöltek az iskola eredményeiről és nem a legmegfelelőbb embert jelölték az igazgatói posztra. A jelenlegi döntést nem tudják elfogadni. A döntéshozók szerint nem politikai döntésről van szó, de látható, hogy nem is szakmairól. Ha szakmapolitikai döntés született, akkor a szülőknek joga van megismerni azt az új koncepciót, ami szerint a gyermekeiket oktatni, nevelni fogják, hangsúlyozta a Szülők Közösségének elnöke. A hasonló helyzetben lévő szigetszentmiklósi iskola is szolidaritásáról biztosította a szülőket.

A Szülői Közösség első körben, levélben kereste meg a helyi vezetőket. Ha ez nem vezet eredményre, akkor Balog Zoltán miniszterhez, Hoffmann Rózsa államtitkárhoz, Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosához, Pokorni Zoltán oktatási bizottsági elnökhöz, s akár Orbán Viktor miniszterelnökhöz is eljuttatják a tiltakozó levelüket.

„Egyáltalán nem akarjuk ellehetetleníteni az iskola működését. Persze az első elkeseredésből mindenféle ötletek születtek. De a legfontosabb az iskola jó híre, becsülete és színvonalának megőrzése. Ebben a szülők, és a diákönkormányzat egyetért. Bízunk a nyilvánosság erejében” – zárta gondolatait a Szülők Közösségének elnöke.

Mellesleg, ha a tiltakozás idén nem vezet eredményre, januártól már valóban az államhoz kell fordulniuk a szülőknek, hiszen az iskola fenntartói jogai átkerülnek a kormányhivatalokhoz.

Próbáltuk elérni Schmidtné Törő Ágnest is, de nem értük el, a szabadságát tölti. A boon.hu-nak azonban kijelentette, nem mond le. Úgy véli, hogy a szülői megmozdulás nem azonosítható a szülők többségének véleményével. Az igazgatóhelyettesek kinevezésével és a tantárgyfelosztással kapcsolatban Scmidtné leszögezte, hogy azok “szakmai kérdések, amelyek megoldása belső pedagógiai munka, ez nem kell, hogy a szülők gondja legyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik