Belföld

Meghívták Hoffmannt a tűzfészekbe

A botrányos igazgatóváltást továbbra is megakadályoznák a szigetszentmiklósi szülők. Hoffmann Rózsától kértek segítséget, akit meghívtak a tanévnyitóra. Közben a pedagógusok szolidaritásukat fejezték ki a két „hasonló cipőben járó” miskolci gimnázium tanárival, diákjaival.

Lapunkban már többször írtunk a szigetszentmikósi Batthyány Kázmér Gimnázium vezetőváltása körül kialakult helyzetről. Az ország egyik legjobb középiskolájába, miután azt állam átvette a fenntartói jogokat a döntéshozók a nevelőtestület, a szülők, diákok véleménye és kérése ellenére – szakmai indoklás és állásfoglalás nélkül – nem hosszabbította meg a jelenlegi igazgató megbízásáét, hanem egy új vezetőt, Mede Norbertet bízta meg a gimnázium vezetésével. Ez ellen a szülők, pedagógusok, diákok a legkülönbözőbb formában tiltakoztak eddig is.

Ennek az elkeseredett harcnak legújabb állomása, hogy néhány napja Hoffmann Rózsának írtak levelet, amelyben hosszan leírva az iskola sikereit, értékeit, arra kérik az oktatási államtitkárt, hogy járjon közbe az eddigi igazgató, Czita Zoltánt újrázása érdekében. Sőt, arra kérik Hoffmann Rózsát, hogy a Batthyányban tartsa meg a szokásos tanévnyitó beszédét idén szeptemberben. Továbbá meghívták az államtitkárt a szeptember 7-én megrendezendő „Hűséggel és Bátorsággal Napra” is.

Közben az ország más városaiban is botrányos iskolavezető-váltásokról hallani. Miskolcon egyelőre még a helyi képviselő testület dönthetett két, szintén országos hírű gimnázium igazgatói megbízásáról, hiszen csak januártól veszi át az állam az összes iskola fenntartását. Ám az eljárás – mint írtuk – kísértetiesen hasonlít a szigetszentmiklósi példához: a tantestület, a szülők, a diákok szinte egyöntetű véleménye ellenére döntött úgy a fenntartó, hogy nem hosszabbítja meg a vezetők megbízását. Külön pikáns helyzet a Földes Ferenc Gimnáziumnál, ahol nincs is ellenjelölt az igazgatói pozícióra, és az önkormányzat nem is indokolta meg a „vezércserét”. Lapunknak az oktatási ügyekért felelős főosztályvezető annyit írt, hogy „elismerve a pedagógusok eddigi tiszteletre méltó eredményeit, egy új vezetésben látja a továbbfejlődés lehetőségét”.

A Földes alkalmazotti közössége csütörtökön nyílt sajtótájékoztató keretében kérte, hogy ismertessék azon szakmai érveket, indokokat, amelyek miatt elutasították a mostani igazgató, Veres Pál pályázatát. Az igazgató ott is megerősítette, a korábban lapunknak elmondottakat, hogy nem egyszerű személyi döntésről van szó. „Az elkövetkező időszakban az iskoláknak fontos stratégiai döntéseket kell hozni. Az új nemzeti alaptantervhez igazítva át kell dolgozni a helyi tanterveket, január elsejéig elő kell készíteni az állami átvételt. A jelenlegi demográfiai helyzethez új képzési struktúrát kell kidolgozni a fenntartóval és a döntéshozókkal közösen. Ilyen helyzetben kinevezett intézményvezető nélkül hagyni egy iskolát finoman szólva sem megfelelően átgondolt döntés” – magyarázta kérdésünkre Veres Pál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik